Helyi közélet

2023.11.16. 20:00

Tündérkert a Szemünkfénye játszótér mellett – Galéria

Arany T. János

Tündérkert lesz belőle. Csütörtökön délután 14 őshonos magyar gyümölcsfa-csemetét ültettek el Ásotthalmon a játszótér mellett. Fotó: Török János

Az ásotthalmi Kiss Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai gyülekeztek csütörtökön kora délután a Szent István téri Szemünkfénye játszótéren, hogy Tündérkertet ültessenek mellé. Papp Renáta polgármester, aki szintén részt vett a munkában, az ültetés előtt elmondta, a cél egy közösségi kert kialakítása, ahonnan néhány év elteltével már akár gyümölcsöt is szedhetnek a csemetéket most elültető gyerekek.

A Tündérkertek országos missziója az adott tájra jellemző gyümölcsfák megőrzése, visszatelepítése és szaporítása Kárpát-medence szerte. Kovács Gyula Makovecz-díjas pomológus az 1990-es években kezdett tudatosan ősi gyümölcsfajták gyűjtésével foglalkozni. Ezzel Európa legnagyobb, egy nemzethez kötődő gyümölcs gyűjteményét hozta létre.

Nagy Sándor ásotthalmi mezőőr már évekkel ezelőtt hozott a szakembertől őshonos gyümölcsfákat, ezért ő segített a gyerekeknek elültetni a 14 facsemetét. Volt köztük például zöld ringlószilva, nyári körte, hébér körte, jó alma, sárga pónyik alma. Ezeket a fákat nem kell metszeni, permetezni, ellenállóak és strapabírók. Az iskolások előbb alátrágyáztak a csemetéknek, majd a mezőőr segítségével büszkén elültették az ásotthalmi Tündérkert első fáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában