Szegedi hírek

2023.11.10. 18:16

Világszerte súlyos gondokat okoz az illegális migráció – Galéria

Elképesztő információkat és adatokat közöltek a szakértők pénteken Szegeden az illegális migráció kapcsán. A Migrációkutató Intézet által, az MCC-vel közösen szervezett eseményen Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök is kifejtette véleményét.

Kiss Anna

Az asztalnál ülők pénteken délelőtt a déli határnál jártak és figyelték a migráció hatását. Fotó: Karnok Csaba

Az illegális és tömeges bevándorlás komoly kihívást jelent az Atlanti-óceán mindkét partján, éppen ezért a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szegedi képzési központjában a migráció kora volt terítéken pénteken. A kerekasztal-beszélgetésen Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, Mark Krikorian, a Center for Immigration Studies igazgatója, Eric Ruark, a NumbersUSA kutatási igazgatója és Nicolas Monti, az Observatoire de l'immigration et de la démographie társalapítója vett részt.

Kiss-Rigó László a beszélgetés során elmondta, egyre inkább növekszik a délről beáramló migránsok száma, az embercsempészet pedig ipari tevékenységgé vált a térségben. Közölte, eddig idén 170 ezer illegális migránst tartóztattak fel az egyenruhások a déli határnál. Kiemelte, azt látják, hogy a humanitárius segítség már nem elegendő, pedig a kezdetektől igyekeznek minden támogatást megadni a bajbajutottaknak és a segítséget odavinni, ahonnan a probléma ered. Példaként említette azt a 12 ösztöndíj programot, amelyeket afgán, szír és nigériai fiataloknak adnak, hogy tanulni tudjanak Szegeden. Jelezte, emellett iskolákat építenek, valamint intézményeket segítenek a probléma származási országaiban. A főpásztor hangsúlyozta, a magyarokat sokan kritizálják, hogy nem engedjük be a bevándorlókat, pedig azok, akik kérelmet adnak be, nem illegálisan lépik át a határt, engedélyt kapnak a letelepedésre.

Mark Krikorian, aki már 3 évtizede foglalkozik az illegális migrációval, azt mondta, hogy az USA mexikói határvidékén sokkal rosszabb a helyzet, mint gondolnánk, mert mióta Joe Biden az elnök, az Egyesült Államok által őrizetbe vett illegális határátlépőket végül beengedik az USA-ba, már 3 millió migránsnál tartanak. Megjegyezte, a politikai irányítás meggyőződése, hogy az USA-nak nem áll jogában kívül tartani az illegális migránsokat. Hozzátette, egyre inkább olyanok jutnak be, akik figyelmen kívül hagyják a törvényeket, miközben a Fehér Ház úgy véli, hősiesen cselekednek, hogy mikor így járnak el a migránsokkal kapcsolatban.

Nicolas Monti, Franciaország helyzetéről beszélt, így derült ki, hogy 1 millió 600 ezer tartózkodási engedélyt adtak ki az elmúlt évben, és a menedékkérések száma is egyre emelkedik, ennek egyik oka a gazdasági migráció növekvése. Rámutatott, a múlt évben 24 százalékkal nőtt a gazdasági migránsok száma az országban, ahol a születési aránymutatók is változtak, egy algériai nőre több mint három, algériai szülőktől származó gyerek jut. A születések arányának növekvése félelmet szül a francia őslakosság körében – tette hozzá.

A születések számának emelkedése az USA-ban is jellemző, erről Eric Ruark szólt, aki elmondta, az Egyesült Államokban született gyermekek függetlenek a szüleik státuszától, tehát az illegális bevándorlók USA-ban született gyermekei is amerikai állampolgárságot kapnak. Elárulta, egyre nagyobb az aránya a bevándorlók gyermekeinek, hiszen az USA-ban is megoldásnak tekintik ezt a demográfiai problémákra. Ez asszimilációs és szociális problémákat okoz, és már most nagyobb az USA népessége, mint amekkorát elbírna, egyes területeken már ivóvízhiány jelentkezik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában