Szegedi hírek

2023.12.02. 19:25

60 éve történt az első veseátültetés Szegeden – Fotók

Kiss Anna

Fotó: Karnok Csaba

Szomorú pillanatokkal kezdődött el szombaton a Petri Tanítványok Baráti Körének tudományos ülése, ugyanis idén októberben elhunyt a társaság elnöke, Kovács Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karának professor emeritusa, a magyarországi nyitott szívműtétek egyik bevezetője.

Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának Székházában megtartott eseményen Bogát Gábor, a Belgyógyászati Klinika egyetemi docense emlékező beszédében kiemelte, Kovács professzor számos olyan eljárást dolgozott ki, ami nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon egyedülállóak voltak. Közölte, több díjat is kapott élete során, 2001-ben Szeged díszpolgára lett. Hangsúlyozta, nemcsak az egyetem jelentős tanárát veszítették el személyében, hanem a magyar szívsebészet egyik úttörőjét is.

De a májusban elhunyt Balogh Ádám egyetemi tanár előtt is fejet hajtottak. Róla a szegedi Sebészeti Klinika vezetője, Lázár György emlékezett meg. Hangsúlyozta, sokat tett az onkológiai sebészet meghonosításáért Balogh professzor, aki nemcsak a klinikumban, hanem a kutatásokban is kiemelkedő volt. Hozzátette, rendkívül sokoldalú, művelt, kiegyensúlyozott személy volt.

Az ülésen számos előadás hangzott el, többek közt arról, hogy 60 éve történt az első veseátültetés Szegeden, amivel a klinika országos hírnevet szerzett akkor. Szederkényi Edit, a Sebészeti Klinika transzplantációs osztályvezetője közölte, Németh András urológus volt, aki elvégezte a műtétet 1962-ben, a beteg pedig ma is él. Megjegyezte, a 38. veseátültetés volt ez a világon, és Németh András a 7. olyan orvos volt, aki ilyen beavatkozást végzett sikeresen. Kiderült, később leállították a beavatkozást, ami csak 1979-ben indult újra, azóta pedig 1783 ilyen műtét történt Szegeden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában