A munkaerőpiaci helyzet jól látszik a közfoglalkoztatás helyzetén is

2023.12.25. 21:30

A 60 fős keretből csupán 47-et töltenek be Vásárhelyen

A 60 fős létszámkeretből csupán 47 közmunkást foglalkoztat Hódmezővásárhely önkormányzata. Ennyi helyet tudtak betölteni. A közfoglalkoztatottak főként a közterületeket tartják tisztán, kukákat ürítenek, adminisztrációs feladatokat látnak el.

Kovács Erika

A közfoglalkoztatottak többsége a közterületek rendben tartásán dolgozik. Illusztráció: Gábor Lajos

A közmunkaprogramról az év utolsó rendes közgyűlésén esett szó.

A vásárhelyi önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan hosszabb időtartamban foglalkoztatta közfoglalkoztatott munkavállalókat. Már ezen a területen is érzékelhető volt a munkaerőhiány. A megfelelő képzettséggel rendelkező, motivált, dolgozni akaró álláskeresők a munkaerőpiacon is találtak állást.

2023 február végén, a lejáró közmunkaprogram előtt, arról tájékoztatta az önkormányzatot a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya, hogy a korábbi 1 év helyett csak 9 hónapra igényelhető támogatás közfoglalkoztatásra, de a korábbi 60 százalékos támogatás helyett 80 százalékot biztosítanak. A város 60 fő foglalkoztatására pályázott a március 1. és november 30. közötti időszakra. A foglalkoztatás teljes költsége 66,8 millió forint volt, amihez az önkormányzatnak 13,3 millió forint önerőt kellett biztosítania. Október közepén lehetőség nyílt a program 6 hónapos, 2024 május végéig tartó meghosszabbítására, a korábbival azonos pénzügyi feltételek mellett, vagyis 80 százalékos támogatással. A 35,6 millió forintos támogatáshoz Hódmezővásárhely 8,9 millió forint önerővel járult hozzá.

A közgyűlésen elhangzott, a létszámkeret 60 fő volt, de csak 47 közmunkást tudtak felvenni, akik közül kettő feladata a köztéri kukák ürítése. Egy fő egy nap alatt 130 kukát ürít ki. 23-an a közterületek rendben tartásán dolgoznak, ketten belvízvédelmi feladatokat látnak el, hárman a nyugdíjas lakóparkban tevékenykednek. A nyilvános illemhelyek tisztán tartása 2 közmunkás feladata, a mártélyi üdülőterületen 2 fő, adminisztrációs-, gondoki és portási feladatok ellátásán 4-en dolgoznak, a külterületen gondozásában ugyancsak négyen vesznek részt, míg a piacot öten tartják rendben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában