Zárult a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat

2023.12.18. 11:30

A művészet templomában más lesz a légzésünk ritmusa

A hihetetlenül erős konkurenciával versenyző festmények töretlen hatalmáról is beszélt Nátyi Róbert művészettörténész a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlatot záró kurátori tárlatvezetésén.

Tábori Szilvia

Nátyi Róbert művészettörténész, a 69. Vásárhelyi őszi Tárlat kurátora fontos üzenettel zárlat a kiállítást. Fotó: Tábori Szilvia

Jelentős lépés hátrányból, vizuális kakofóniában versenyeznek manapság a festmények Nátyi Róbert művészettörténész, a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat kurátora szerint. A szakember úgy látja, a digitális hatások meglehetősen erős konkurenciája ellenére a képeknek még mindig van hatalma. 

Egy ilyen kiállításon ezzel a hatalommal találkozunk, ahogy megpillantjuk az alkotás textúráját, az ecsetkezelést, a mű illatát, holott nem egy digitális print is fellelhető a termekben 

– mondta Nátyi Róbert, az országos kortárs képzőművészeti tárlatot záró kurátori tárlatvezetésén. Azt már kérdésünkre fogalmazta meg, hogy a festmények gyakran ablakot nyitnak a világra, ám ezzel nem csak az alkotó szuverén meglátásait, érzéseit ismerjük meg. Érthető, hogy más-más időpontban a saját változó hangulatunkkal és szemléletmódunkkal együtt változik maga a kiállítás is.

A záró esemény előtt újra körbe járva nekem azt üzente a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat, hogy próbáljunk meg olykor lassítani, mély levegőt venni, nem rohanni és a művészet segítségével egy saját tempót felvenni az életben. Számomra a kiállítások mindegyike szakrális hely, a művészet temploma, hiszen ott időzve a megszokottól eltérő lesz a lépésünk, a légzésünk ritmusa, miközben megpróbáljuk újra értelmezni a világunkat.  Bízom benne, hogy mindazok, akik látták a tárlatot az elmúlt hetekben valamiféle feltöltődéssel, komoly esztétikai értékkel távozhattak

 – hangsúlyozta Nátyi Róbert. Hozzátette még: úgy látja, a lelassulás, az elcsendesedés lehetőségét segítették azzal is, hogy szigorú rendezési elvvel idén a korábbinál kevesebb alkotást válogattak be.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában