Szeged

2023.12.17. 15:26

Elismerték az idősekért végzett munkát

Majzik Attila

Bálint András (balra) Pro Caritate díjat vehetett át Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkártól. Fotó: Szabó Gabriella

Elköteleződés, hit és profizmus – ezzel a három szóval jellemezte a Szegedi Ősz Idősotthont látogatását követően Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár. A személyes látogatásakor szerzett tapasztalatai alapján támogatta, hogy Pro Caritate díjat kapjon az intézmény vezetője, Bálint András, aki 20 éve vezeti az általa alapított idősek otthonát.

Igen, nagy megtiszteltetés ért, ebben az évben Pro Caritate díjban részesültem. Családom töretlen támogatása szükséges volt mind az intézmény létrehozásához, mind a működtetéséhez. A mai napig segítik a munkámat – mely egyben az intézmény erőssége is. Természetesen a 70 fős kollektíva minden tagja szükséges ahhoz, hogy ilyen minőségű szolgáltatást tudjunk nyújtani

 – mondta el a díjazott.

Bálint András közölte, 20 éve Budapesten tapasztalta meg, mennyire jól működhet az ellátás egy idősotthonban, de az induláskor számos külföldi jó példát is felhasznált. Ilyen például az is, hogy az időseket ellátó létesítmény a városok központjában, integráltan épültek. – Alapvető cél volt, hogy az idősotthon ne a városon kívülre kerüljön, inkább minél beljebb a város szívébe, vagy legalábbis nem túl messze a központtól. Ezzel nem szeparálva azokat, akik korábban ott éltek, hanem megtartva az ő korábbi kapcsolataikat. Az életük így nem változik lényegesen – magyarázta.

A Szegedi Ősz Idősotthon férőhelyszáma a kezdeti 50-ről az évek során a duplájára növekedett. Jelenleg 100 lakót gondoznak, több mint a felük szorul fokozott gondozásra vagy testi vagy szellemi állapotának hanyatlása miatt. Az átlagéletkor is folyamatosan növekedett, a kezdeti 80-ról jelenleg 84-85 év az átlagéletkor, és van egy 102 éves lakójuk is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában