Hatvan kutyájával él együtt a német Joachim Voigt ruzsai tanyáján

2023.12.19. 09:00

Kutyái jelentik számára az életet - Galéria

Hatvan kutyájával él együtt a német Joachim Voigt ruzsai tanyáján. Az egykor pékként dolgozó 59 éves férfi gyógyíthatatlan betegségben szenved, azt mondja a kutyák miatt kel fel reggel az ágyból, nélkülük már lehet, hogy nem élne.

Arany T. János

Három éve él Ruzsán a német Joachim Voigt. Mindig szerette  a kutyákat, ők jelentik számára az életet, miattuk kel fel reggel ágyból a halálos beteg férfi. Fotó: Török János

Akkor most kinyitom a kaput és akkor kijönnek a kutyák ide

 – mondta a német férfi, és azonnal úgy 20-30 kutya zúdult ki a belső udvarból, és ugrált körbe minket kíváncsian csaholva.

 Inkább ne!

 – javasoltuk neki, de már késő volt, és a kutyaugatástól amúgy sem hallotta meg. Egy jó képért persze bármire hajlandó a fotóriporter, az újságíró meg segít neki. Az volt a terv, hogy a belső udvaron át majd bejárjuk a birtokot, megnézzük a többi kutyát a kifutókban, de nem így lett. Inkább óvatosan kihátráltunk az udvarról. A kutyák amúgy nem sokat törődtek velünk, a vágóhídról származó csontokra vetették rá magukat és jóízűen ropogtatni kezdték azokat. 

Kalandos élettörténet

Joachim Voigt 59 éves ruzsai lakos, Schleswig-Holstein tartományból származik. Élt már Kaposváron, Kecskeméten, Bugacon és három éve Ruzsán. Kalandos élettörténetében nehezen haladunk előre, a németet erős tájszólással beszéli, a helyi önkormányzat munkatársa tolmácsol. Joachim 2020-ban a koronavírus-járvány idején került az önkormányzat látókörébe, segítséget kért a bevásárláshoz. A súlyosan beteg férfi nehezen mozog.

Magyar állampolgár lenne

Nemrég a bankban nem jutott hozzá a pénzéhez, lejártak az okmányai. Az önkormányzat vette kézbe az ügyintézést, felvették a kapcsolatot a német nagykövetséggel, a konzulátussal. Ott megmondták nekik, milyen háttér előtt milyen képet készítsek róla az iratokhoz, kimentek, lefotózták a kapuban, mert a kutyák miatt nem mertek bemenni és így lettek a férfinak újra iratai. Azt mondta, szeretne megállapodni Ruzsán, innen nem megy tovább, sőt az a vágya, hogy magyar állampolgár legyen.

Egy tonna eleség

A kutyákhoz mindig különleges viszony fűzte a férfit. Az ebekről sokkal szívesebben beszél, mint magáról, vagy a családjáról, akikkel évtizedek óta nem tartja a kapcsolatot. Számára a kutyák jelentik az életet. Ha látott egy kóbor kutyát, hazahozta. Aztán ahogy elterjedt a híre, az emberek kezdték hordani hozzá a megunt háziállatokat. (Azt elismerték az önkormányzatnál, hogy mióta Joachim itt él, nincsenek Ruzsán kóbor kutyák.) Vinni is lehet tőle, pénzt viszont nem fogad el kutyáért. Egy hónapban 1000 kiló eleséget esznek meg az ebek.

A kutya az élet motorja

A férfinál egyik kutya sincs láncon, ketrec sincs sehol. Több kifutóba szétosztva élnek vele, szemmel láthatóan mind jól táplált és egészséges. Joachim azt mondja, a kutyák jelentik számára az élet motorját. Azt szeretné, ha halála után itt, a tanyáján, a kutyái között szórnák szét a hamvait.

Mi az amiotrófiás laterálszklerózis?

Joachim Voigt amiotrófiás laterálszklerózisban szenved. Az ALS az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával betegség. A beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek. Kiváltó oka nem ismert, nem gyógyítható, végzetes betegség. Az orvostudomány és társtudományok célja az elviselhető, emberhez méltó életminőség és gondoskodás biztosítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában