Helyi közélet

2023.12.06. 19:25

Magyarok Kenyere: 21 szervezet kapott a gabonából– Fotók

A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Magyarok Kenyere nevű országos jótékonysági gabonagyűjtés idei vármegyei adományozó ünnepségét szerdán Maroslelén rendezték meg. A gazdák által összeadott búza, illetve a belőle őrölt liszt nagy részével elsősorban állami gondozott gyerekeket segítettek – ami maradt, helyi karitatív szervezetekhez került.

Szabó Imre

Az adományokat vármegyénkben közvetítő 21 karitatív szervezet képviselői az átadást követően. Fotó: Szabó Imre

Csongrád-Csanád vármegye gazdái közül idén 610-en ajánlottak fel a 7 gyűjtőponton összesen 27 ezer kilogramm gabonát, amiből 17 ezer 700 kilogramm lisztet őröltek ki

 – mondta Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke Maroslelén. Itt rendezték meg az Agrárkamara, a Magosz és a Magyarok Kenyere Alapítvány együttműködésében a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program megyei adományozó ünnepségét.

A tizenhárom év óta egyre szélesebb összefogással zajló Magyarok kenyere program a gazdák szolidaritásának ünnepe. A szervezők idén is várták minden felajánló segítségét, termény- vagy pénzadományát, illetve a személyi jövedelemadó 1 százalékát. Az összegyűlt gabona jelentős részét idén elsősorban állami gondozott gyerekek, illetve intézményben élő idősek kapják liszt formájában, kiemelt figyelmet fordítva a háború sújtotta Kárpátaljára. A fennmaradó részt pedig minden vármegyében segély- és civil szervezeteknek osztják ki. Vármegyénkben 21 ilyen segít abban, hogy az adományok eljussanak a rászorulókhoz. A felajánlásokról szóló okleveleket szerdán adták át az egyesületek képviselőinek, majd az ünnepséget egy gazdáknak szóló szakmai fórum követte.

Jakab István, a Magosz elnöke úgy fogalmazott, nemzeti összefogás jött létre annak a felhívásnak a nyomán, ami a nemzet kenyerének elkészítéséről szólt. Az elnök a múltat felidézve elmondta, az első jótékonysági akció alkalmával egyetlen régió néhány tucat gazdája állt össze a nemes cél érdekében, akik 10 tonna gabonát adtak össze. A későbbiekben csatlakozott az egész ország, később a diaszpóra, majd a határon túli magyarok is. – Ennek eredményeként most több mint 8 ezer gazda szállított a gyűjtőhelyekre terményéből összesen 1100 tonnányit. Ebből 100 ezer rászoruló kap 500 civil szervezet közreműködésével – összegezte az eredményeket.

Milyen volt 2023? 

A lassan véget érő esztendő Szél István szerint nagyon nehéz volt. – Többek között aszály és pocokinvázió sújtott bennünket azt követően, hogy a korábbi években járvány és háború is nehezítette a dolgunkat – mondta. De azt is hozzátette, soha nem adják fel a reményt, hogy egyszer jobb lesz, hogy a külső körülmények nem gördítenek elénk akadályokat. Jakab István a reménykedésre okot adó körülményekről is beszélt. – Most úgy tűnik, a téli csapadék pótolja mindazt a mennyiséget, ami hiányzik a földekről – jegyezte meg. Azt is elmondta, az uniós tárgyalásokat sikeresen lezárták, a források megérkeztek. Az ez utóbbival kapcsolatos legfőbb gond szerinte az, hogy az adminisztráció bonyolult. Ezért kiképzik a falugazdászokat, létszámukat pedig bővítik, hogy ebben is a termelők segítségére lehessenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában