15 holland származású, nem vakcinázott állatnál igazolták, hogy korábban már találkozott a vírussal

2023.12.07. 07:00

Megelőzés: A kéknyelv betegségtől féltik a kérődzőket

Nyugat-Európa több országában is megjelent a kéknyelv betegség, ami ugyan emberre nem veszélyes, de hatalmas gazdasági károkat okozhat. A Nébih elrendelte a Magyarországra szállított szarvarmarhák vizsgálatát.

Kovács Erika

Képalá: A kéknyelv egy vírusos betegség, ami az érfalakat károsítja. A kérődzők bágyadtak, lázasak lesznek, folyik az orruk, kötőhártya-gyulladásuk lesz, a nyelvük pedig elkékül. ILLUSZTRÁCIÓ: Mirkó István

Hollandiában szeptember elején tört ki a kéknyelv-járvány, ami gyorsan elterjedt az egész országban. Október elején pedig Németország és Belgium is bejelentette a betegség holland határhoz közeli megjelenését. A magyar állatállomány védelme, valamint a mentes státusz megőrzése érdekében elrendelték a Magyarországra szállított szarvarmarhák vizsgálatát – adta hírül a Nébih sajtószolgálata.

A vérkeringési zavar miatt válik kékké a nyelv

A kéknyelv betegség, a bluetongue, fertőző, vírusos állatbetegség, amely a kérődző állatokat, szarvasmarhákat, juhokat, kecskéket, vadon élő kérődzőket támad meg. Egyéb állatokra és az emberre nem veszélyes. Emberre az esetlegesen fertőzött állatokból készített élelmiszerek sem jelentenek veszélyt. A megbetegedett kérődzőknél a tünetek a fertőzés után 3-7 nappal jelentkeznek. Az állatok lázasak, bágyadtak lesznek, amit orrfolyás és kötőhártya-gyulladás kísér. A fej, a fültő, az áll alatti és nyaki területek bőr alatti területe vizenyőssé válhat. Az állatok nyálzanak, kiöltik a nyelvüket, amely fokozatosan megduzzad és a vérkeringési zavar miatt kékké válik.

1700 mintát vettek

A Nébih, a vármegyei kormányhivatalok bevonásával, nyár közepe óta 1700 mintát vett és vizsgált meg, amely a másik tagállamból érkező szarvasmarhákkal együtt tartott állatokat is érintette. Eddig öt tenyészetben 15 holland származású, nem vakcinázott állatnál igazolódott, hogy korábban már találkozott a vírussal. Ezek a szarvasmarhák nem jelentenek ugyan fertőzésveszélyt, de az eredmények azt mutatják, hogy Magyarország kéknyelv-betegség mentességének megőrzése érdekében kulcsfontosságú a megelőzés.

A Nébih információi alapján a korlátozások bevezetése óta sem szarvasmarha, sem juh vagy kecske szállítmány nem érkezett Magyarországra Hollandiából, valamint más tagállamok fertőzött területeiről. 

A törpeszúnyogok terjesztik

A fertőzést közvetítő törpeszúnyogok aktivitása is megszűnt a hideg idő beköszöntével. A hivatal felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy az érintett országokból származó állatok vásárlása esetén különös gondossággal járjanak el, az előírt kezeléseket, vizsgálatokat, karanténozást minden esetben teljesítsék.

Magyarországban utoljára 2014-ben jelent meg a kéknyelv. Több megyében, így Csongrád-Csanádban is felütötte fejét. Hódmezővásárhelyen, Deszken és Csanádpalotán Szatymazon, Balástyán, Ásotthalmon és Szeged-Szőregen is betegedtek meg állatok, amiket le kellett ölni. Az ország akkor 2021 tavaszán nyerte vissza a kéknyelv-betegségmentes státuszát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában