Helyi közélet

2023.12.25. 16:40

Minden követ megmozgat Üllés

2006-ban a Homokhátságban úttörőként teremtett hagyományt Üllés az adventi hétvégék megszervezésével. Idén – a központi park felújítása miatt – több helyszínen készülődhettek a karácsonyra az üllésiek, de jövőre ismét a község szívében, impozáns környezetben kap helyet az adventi koszorú.

Nánai Márta

Nagy Attila Gyula polgármester a jövő évi terveiket is vázolta lapunknak. Fotó: Török János

A Szabadság tér teljes rekonstrukciója miatt jövőre szó szerint minden követ megmozgatnak, újraraknak Üllés központjában. Megújul a növényzet; rendezvényteret, játszóteret, kerékpáros szerelő- és pihenőpontot hoznak létre. Nagy Attila Gyula polgármester azt várja ettől a nagy volumenű beruházástól, hogy a község kulturális-közösségi terévé válik majd. Ezért idén nem is itt gyújtottak gyertyát a helyiek.

Kivilágított járművek felvonulása

Advent első vasárnapján az üllési templomnál forralt borral, teával, süteménnyel vendégelték meg az adventi koszorúhoz érkezőket. A művelődési házban Mikulás-váró ünnepség keretében lobbant fel a második gyertya lángja. A harmadik gyertyagyújtást – újításként – feldíszített autók, egyéb járművek felvonulásával kötötte össze a nagyjából 3100 fős település. A negyedik gyertya fénye – szentestén – már családi körben gyúlhat ki.

Az év legnagyobb bulija

Idén nagy eseménynek számított, hogy az üllési falunapon a Bikini együttes adott jubileumi koncertet, ez alkalomból több mint háromezren jelentek meg a vásártéren. Azért jelentős ez, mert a Covid okozta bezártság után Üllés végre kirúghatott a hámból – fogalmazott Nagy Attila Gyula polgármester.

Hiánypótló út- és játszótér-felújítás

A falu életében sokat jelent a régóta várt beruházás: összesen 195 millió forintból megújult az Üllés kül- és belterületének határán húzódó Határ út legforgalmasabb, másfél kilométer hosszú szakasza, új aszfaltréteget kapott, immár két autó vagy munkagép is elfér egymás mellett. A gyerekek örömére ősszel adták át a két felújított játszóteret.

A kerékpárút-hálózat bővítéséből Üllés sem marad ki: a Forráskút és Üllés közötti bicikliút jövőre valósulhat meg. Az is jó hír, hogy a falu erdei iskolájától Siposmalom tanyaközpontig halad majd egy régóta várt, újabb út a kerékpározóknak. Az már a jövő zenéje, mondta Nagy Attila, hogy sikerül-e Kiskunhalast is összekötni Ülléssel, hiszen csupán egy 20 kilométeres szakasz hiányzik ahhoz, hogy a Dunától a Tiszáig kerekezhessünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában