Igazi közösségi esemény a véradás a Bedőben

2023.12.15. 09:30

Portás Magdi néni csokival lelkesíti a véradókat

Arany T. János

Véradás a Bedőben. A fiatalok lelkesek és jókedvűek, mint mindig.

Fotó: Török János

Elsősorban a csokiért és az egy szabadnapért adok vért, meg a pizzáért. De komolyra fordítva a szót, szeretek segíteni másokon 

– mondta Damjan Edvin, az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium egyik diákja a csütörtöki véradáson az iskola ebédlőjében. 

Annyira lelkesek az ásotthalmi erdészeti iskola diákjai, hogy egy évben négyszer mennek ki hozzájuk a vérellátó központ munkatársai. De nem csak a diákok lelkesek, igazi közösségi összefogás jellemzi a bedős véradásokat. Fődiné Tóth Katalin tanárnő száz darab mézeskalács-szívecskét sütött a véradóknak. A portás Magdi néni, mint minden alkalommal tíz tábla csokival szállt be, amelyet a véradás végén sorsoltak ki a véradók között. Az óriás Milkákat az első véradók kapják, a helyi pizzéria vezetője, Jacky pedig pizzával támogatja a vérükkel segíteni szándékozó diákokat és pedagógusokat.

Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt illetékesei hivatalosan nem nyilatkoztak, de annyit most is elmondtak, hogy szívesen jönnek a Bedőbe, szervezettek, motiváltak, összeszedettek és sokan jönnek, mindig jó a hangulat és szeretettel várják őket.

Egyetlen véradással három betegen segít a véradó: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A bedős szervező, Domokos József most nem akart nyilatkozni, szerényen a háttérbe húzódott, de mint ismeretes, 2020-ban a Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés bronz fokozatát vehette át részben a véradások szervezésében végzett munkájáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában