Szegedi hírek

2023.12.04. 19:06

Teljesen zöld bölcsőde nyílt Szegeden – Galéria

Hétfőn hivatalosan is megnyílt a város első teljesen zöld bölcsődéje a Bagoly utcában, ahol mintegy 1,4 milliárd forintból építkezett a szegedi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert forrásnak köszönhetően, melyet önerővel egészítettek ki. A marostői városrészben a város legkörnyezetbarátabb bölcsődéje épült meg, a gyerekek és nevelőik már pénteken beköltöztek az új intézménybe.

Kiss Anna

A város polgármestere adta át a 72 férőhelyes intézményt. Fotó: Karnok Csaba

Az épületet Botka László polgármester adta át, aki arról beszélt, hogy valószínűleg az ország legzöldebb bölcsődéjét avatták fel Újszegeden, amely 72 gyerek befogadására alkalmas. Emlékeztetett, hogy az elmúlt évek alatt 14 óvodát és 6 bölcsődét újítottak fel, valamint egy teljesen újat építettek a Bagoly utcába, ezzel kiváltva a régi, Töltés utcai intézményt. Nem tűnt gazdaságosnak annak az épületnek a felújítása, ezért döntöttek egy új építése mellett, valamint azért is, mert az elmúlt években nagyon sok fiatal pár választotta Újszegedet, így vélhetően növekszik majd a gyermeklétszám a városrészben, tehát a korábbi 44 férőhelyes épület kicsi lett volna.

A környezetvédelmi szempontoknak kimagaslóan megfelelő intézményt levegő-víz hőszivattyúval fűtik és hűtik, az áramot napelemek termelik, és innovatív zöldtető védi az épületet. A gazdaságos fenntarthatóság érdekében a homlokzat hatékony hőszigetelést kapott, a nyílászárók háromrétegű hőszigetelt üvegezésűek. Az épület tájolása a belső terek funkciójával összhangban van, az északi oldalon a konyhai és egyéb funkciók, dél-keleti oldal a foglalkoztatók, nyugati oldalon a bejárat kapott helyet. Az önkormányzat a mai kor elvárásainak megfelelő, energetikailag korszerű és ezáltal gazdaságosan fenntartható, akadálymentesített bölcsődét épített fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában