Csongrád-Csanád vármegye

2023.12.06. 09:00

Tilos a folyók jegére menni

A napokban már mínuszok voltak éjszakánként, így előfordulhat, hogy rövidesen jegesedni kezdenek a folyók és az állóvizek. A Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője szerint azonban ezek a befagyott felületek veszélyesek is lehetnek.

Suki Zoltán

A jégen nyugodtan és egyenletesen kell lépkedni. Illusztráció: Frank Yvette

Mínusz öt, és mínusz tíz fok között már gyorsan gyarapodik a jég, de ez csalós lehet, mert olyan 8-10 centiméter vastagságú jégnek kell lennie ahhoz az álló vízen, hogy rá lehessen menni 

– mondta lapunknak a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője.

Seller András hozzátette, ha ekkora jég van, akkor sem szabad egyedül a jégre menni, valakinek a parton kell maradnia, hogy ha esetleg beszakadna a korcsolyázó, valaki ki tudja menteni. Ilyenkor először értesíteni kell a tűzoltókat és a szakszolgálatot, a mentést pedig például egy faággal, vagy kötéllel lehet megkezdeni. A szakember szerint nagyon fontos, hogy nem szabad közvetlenül a jégbe szakadt ember mellé menni, mert tovább nőhet a lék. Csak hason csúszva lehet –gközelíteni. Aki pedig beszakadt, annak arra kell leginkább ügyelnie, hogy ne kerüljön a jég alá, a vízbe. Mindenképp próbáljon meg belekapaszkodni az épen maradt jégbe, amíg meg nem érkezik a segítség.

Az állóvizeknél egyébként nem gyakori a jég alá sodródás, de ez a folyókon nem így van, éppen ezért jogszabály tiltja a folyókon korcsolyázást, és alapból a jégre menést

 – hívta fel a figyelmet Seller András. Elmondta, a folyók azért különösen veszélyesek, mert az áramló víz miatt egyenetlen a jég vastagsága. Lehet, hogy az egyik helyen elbírja az embert, de egy méter távolságban már azonnal beszakad. Az állóvizek jegére is tilos éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, illetve járművel menni. 

Fontos a ruházat helyes megválasztása is. Testhez simuló több rétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú ruhákat érdemes viselni. Ezek lassan engedik át a vizet, így ha vízbe esik valaki, nem nagy súllyal húzza le és lassabban is hűl ki a teste.

A jégen pedig nyugodtan és egyenletesen kell lépkedni, mert ha valaki elesik, az fokozza a jég beszakadásának esélyét. Síbottal vagy bottal lehet ellenőrizni a jég vastagságát, szilárdságát. A jégre lépés előtt mindenképp meg kell vizsgálni a jég minőségét: a legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég. Kevésbé biztonságos a hójég, amely nem átlátszó a hóba esett eső vagy az olvadás során rétegesre fagy, kásásnak tűnik. A legbizonytalanabb az üreges jég, amely lehet ugyan átlátszó, de a jég belsejében jól látható légbuborékok képződtek. Ennek a legkisebb a teherbírása.

Seller András azt is elmondta, hogy egy kis figyelemmel, és óvatossággal azért lehet csúszkálni a befagyott állóvizeken, de egyelőre nem látja annak esélyét, hogy megfelelő jégréteg alakuljon ki a tavakon térségünkben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában