Csongrád-Csanád vármegye

2023.12.14. 15:40

Tudjuk mikor jönnek a kéményseprők

Idén is elkészítette és elérhetővé tette a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve a társasházi sormunkatervét, amelyből megtudható, hogy 2024-ben mikor érkezik hozzánk a kéményseprő. Csongrád-Csanád vármegyében ez hét települést érint.

Suki Zoltán

A társasházakba maguktól mennek a kéményseprők. ILLUSZTRÁCIÓ: Hüvösi Csaba

Már olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján, hogy mikor érkezhetnek jövőre e kéményseprők a társasházakhoz. Ez az úgynevezett sormunka Csongrád-Csanád vármegyében ez hét települést érint. Algyőn május 1-je, és június 30-a, Csongrádon Január 4-e, és Április 30-a, Deszken március 1-je, és április 30-a, Hódmezővásárhelyen január 4-e, és november 30-a, Kisteleken szeptember 1-je, és szeptember 30-a, Szegeden január 4-e, és november 30-a, míg Szentesen május 4-e, és augusztus 31-e között lehet számítani a kéményseprők érkezésére.

A katasztrófavédelem kéményseprői a fővárosban és tizennyolc vármegyében összesen 2923 településén ellenőrzik és tisztítják a lakossági kéményeket. Fontos tudni, hogy a társasházak esetében kétévente ellenőriznek a szakemberek, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata pedig négyévente kötelező.

Szintén fontos, hogy az egylakásos ingatlanokba, azaz családi házakba és a társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanokba nem megy kérés nélkül a kéményseprő, a kéményellenőrzés időpontját a lakásban élők választhatják meg. A magánszemélyek jövőre is a 1818-as számon igényelhetik a szolgáltatást.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője lapunknak korábban elmondta, hogy a fűtőeszközöket évente egyszer érdemes ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni. Ha pedig új kéményt építenek, a régit javítják, felújítják, átalakítják, vagy új fűtőeszközt csatlakoztatnak hozzá, azt csak azután lehet használni, ha megtörtént a helyszíni műszaki vizsgálat és a kéményseprő egy megfelelőségi nyilatkozatot állított ki a kéményről. Olyan kéményt használni, amelyik nem rendelkezik megfelelőségi nyilatkozattal, nem csak tilos, hanem életveszélyes is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában