Szegedi hírek

2023.12.08. 19:25

Új mozi nyílt Szegeden – Galéria

Az újszegedi Délvidék Házban nyitotta meg kapuit pénteken Szeged legújabb mozija, a Kárpátia Filmszínház. A moziterem több mint kétszáz fő befogadására alkalmas, a filmvetítésekhez kapcsolódóan egyéb közösségi programokat is rendeznek.

Koós Kata

Már a megnyitón együttműködési megállapodást kötött a Kárpátia Filmszínház és a Szegedi Tudományegyetem. A szerződést Szabó Pál Csaba ügyvezető és Gellén Klára rektorhelyettes írta alá.

A magyar filmtörténet gyöngyszemei mellett tematikus beszélgetések, borkóstolók és állandó filmtörténeti plakátkiállítás is várja a filmrajongókat a napfény városának legújabb, több mint kétszáz férőhelyes mozijában. A Kárpátia Filmszínház megnyitó ünnepségét pénteken tartották a Délvidék Házban, amelyen részt vett Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár és Káel Csaba mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos is.

Az államtitkár elismerő szavakkal méltatta a kezdeményezést, kiemelve, hogy a klasszikus filmek között a Nemzeti Alaptantervben a kerettanterv részét képező filmeket is kínál a filmszínház.

 A Kárpátia Filmszínház egyértelműen hozzá tud járulni Szeged és a környék irodalom- és médiaoktatásának sikeréhez és a magyar film megszerettetéséhez is. Ezáltal a magyar identitás megerősítését is szolgálhatja. Nagy szükségünk van minden ilyen megerősítésre, mert gyermekeinkre az internet világából ömlik a globális kultúra

 – mondta. Hozzátette, hogy az európai oktatási térségben fantasztikus lehetőségek vannak, amelyeket ki is kell használni. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az oktatás, mint a nemzeti szellemépítés eszköze, nemzeti ügy.

Káel Csaba nagy ünnepnek minősítette a Kárpátia Filmszínház megnyitását, emlékeztetve a közönséget arra, hogy az elmúlt időszakban több száz hagyományos mozit zártak be. Helyükre olyan mozik érkeztek, amelyek főképp amerikai filmeket tűznek műsorra, és kiszorítják a magyar alkotásokat.

Ezért elhatároztuk, hogy amellett, hogy támogatjuk új magyar filmek és televíziós alkotások létrehozását, azt is támogatnunk kell, hogy ezek minél több emberhez eljussanak. Újra kell szervezni a mozihálózatot, amelyhez hozzáfogtunk 

– mondta, utalván a diákoknak szánt mozgókép-történeti segédanyagok kidolgozására, valamint a művelődési házakban országszerte rendezett mozinapokra. Úgy fogalmazott, a kulturális fenntarthatóság legfőbb záloga, hogy a fiatal generációt kimozdítsák a digitális magányból, amelyben nagy segítséget jelent a Kárpátia Filmszínház megnyitása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában