890 gyermek született a tavalyi év első kilenc hónapjában Csongrád-Csanádban

2024.01.24. 09:00

Csökkenő tendenciát mutat a házasodási kedv

Jó hír, hogy csökkent a halálozások száma a tavalyi I–III. negyedévben Csongrád-Csanád vármegyében az előző év azonos időszakához képest, ám kevesebb gyermek is jött a világra. A KSH kiadványából kiderül, hogy a szomszédos Bács-Kiskunban és Békésben is az országos mutatónál nagyobb mértékű volt a százezer lakosra jutó természetes fogyás, akárcsak nálunk.

Varga Anna

Képünk illusztráció.

Országos szinten 2023 I–III. negyedévében az országban 64 ezer 655 gyermek született, 2,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A halálozások száma ennél nagyobb mértékben, 7,7 százalékkal esett vissza: 2023 első kilenc hónapjában 93 ezer 600 fő hunyt el hazánkban – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a vármegyék című kiadványában. Így az élveszületések és a halálozások egyenlegeként az ország népessége az egy évvel korábbi 35 ezer 136 fővel szemben 28 ezer 945 fővel csökkent a vizsgált időszakban.

Kevesebb gyermek született

A fővároson kívül nyolc vármegyében csökkent a születésszám, köztük Csongrád-Csanádban is négy százalékkal, ám a régiónk másik két vármegyéjében növekedés tapasztalható. Bács-Kiskunban 1,2 százalékkal több gyermek jött a világra 2023 I–III. negyedévében, Békésben pedig országosan is kiemelkedően, 8 százalékkal nőtt a születésszám a KSH adatai szerint, összevetve az egy évvel korábbi adatokkal.

A fővárost és a 19 vármegyét górcső alá vevő kiadványban olvasható, hogy a főváros mellett az ország valamennyi vármegyéjére jellemző volt a halálozások számának csökkenése.

A 2022. I–III. negyedévi magas bázishoz mérten országosan 18 százalékkal fogyott a népesség a természetes népmozgalmi folyamatok egyenlegeként. A fővárosban és valamennyi vármegyében meghaladta a halálozások száma a születésekét

 – írták. Így a százezer lakosra jutó természetes fogyás a vizsgált időszakban 301,5 fő volt. Mindössze Pesten és 5 vármegyében voltak ennél jobb adatok, Csongrád-Csanád a 12-ik helyen áll a listában, nálunk az országos átlagnál rosszabb adat jött ki, 397,2 fő. Bács-Kiskun nálunk jobb adatokat tud felmutatni 347,2 fővel, az országban a legrosszabb számokat ebben a tekintetben Békés vármegye produkálta, ott 619,3 fő volt a százezer lakosra jutó természetes fogyás a tavalyi I–III. negyedévben.

Stagnál a fogyás mértéke

A népszámlálás adataiból történt továbbszámítás alapján tavaly január elsején 391,2 ezer fő volt Csongrád-Csanád lakónépessége. Vármegyénkben a tavalyi I–III. negyedévben összesen 2448 gyermek jött világra, és 4002 fő hunyt el, vagyis a születések száma kereken 4 százalékkal, a halálozásoké pedig 2,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A természetes fogyás a vizsgált időszakban 1554 volt, jóformán ugyanannyi, mint 2022 azonos időszakában.

Átlag feletti visszaesés

Régiónkat vizsgálva elmondható, hogy Csongrád-Csanádban csökkent leginkább, az országos 25 százalékot meghaladóan a házasodási kedv. Nálunk 28 százalékos volt a visszaesés az előző év azonos időszakához képest, összesen 1602 pár mondta ki a boldogító igent a tavalyi év első kilenc hónapjában. A KSH adatai szerint Bács-Kiskunban 20 százalékos volt a visszaesés, még Békésben 17 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában