Helyi közélet

2024.01.17. 14:20

Egyetlen gombnyomásra érkezik a segítség

Gondosórával és telefonos applikációval is védhetjük idős, egyedül élő szeretteinket, akik így akár egyetlen gombnyomással is tudnak segítséget hívni. A mentőkhöz is hetente több riszatás érkezik ezekről a felületekről – erről beszélgettünk heti podcast-ünkben.

Timár Kriszta

Ma már több digitális lehetőség is van arra, hogy az egyedül élő idősek is biztonságban tudhassák magukat, ha baj történik velük.

A Magyarország Kormánya által elindított Gondosóra program egy ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás. Célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat és el tudják mondani problémájukat. Kapcsolatba lépnek ugyanis ilyenkor egy diszpécserközponttal, ahol szakképzett munkatársak próbálnak segíteni a felmerülő problémákban. Ha szükséges, mentőt is hívnak a bajba jutott idős emberhez. Az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetéhez is érkeznek innen segítségkérő hívások – erről beszélgettünk podcast adásunkban Hangai József kommunikációs munkatárssal.

A diszpécserközpont értesíti a 112-es segélyhívó központot olyan esetekben, amikor sérülés, baleset vagy olyan rosszullét történik, ami orvosi ellátást igényel. Közvetetten tudunk tehát csak arról, pontosan mi a probléma, ami nem a legszerencsésebb, de még mindig jobb, mintha az idős ember nem tudna segítséget kérni. Ez komoly biztonságérzetet adhat számukra, ráadásul a készülék érzékeli az ütést vagy esést is, így abban az esetben is riaszt, ha tulajdonosa például elveszíti az eszméletét otthonában

 – mondta Hangai József.

A kommunikációs munkatárs megjegyezte, van más módja is, hogy egyetlen gombnyomással segítséget hívjunk magunkhoz, az ráadásul nem csak 65 éven felüliek számára elérhető. 

Az Országos Mentőszolgálatnak is van egy olyan applikációja, amelyen keresztül a mentésirányítást lehet értesíteni. Hasonlóan a gondosórához ez is egy közvetlen vonalat létesít, ráadásul ezzel egyidőben egy digitális adatcsomagot is közvetít, hiszen minden felhasználó megadhatja az applikációban alapbetegségeit, gyógyszerérzékenységét és más, hasonlóan fontos információkat. Így a helyszínre érkező mentőegység ezeket már tudni fogja. Hasonlóan a gondosórához ez is GPS alapú, tehát a helyszín megtalálása nem okoz gondot a mentőknek. Az életmentő app pedig még olyan funkcióval is rendelkezik, hogy ha a beteg kommunikáció-képtelen, piktogramokból is kiválaszthatja, mi történt vele.

Hangai József úgy fogalmazott, ha mindkét eszköz rendelkezésre áll, sürgősségi esetben az életmentő app gyorsabb segítséget garantálhat. Azok az idősek azonban, akik nem kezelik nagy biztonsággal a mobiltelefont vagy hajlamosak nem maguknál tartani, szerencsésebb, ha gondosórát igényelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában