delmagyar.hu podcast

2024.01.06. 10:00

Délmagyar Podcast – Német Ferenc: Jobboldali fordulat kellene az unióban

Csak ideig-óráig marad a viszonylagos nyugalom a szerb-magyar határon a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara alelnöke szerint. Német Ferenc arról is beszélt lapunknak, hogy az ukrajnai helyzet is egyre bonyolultabb, de egy esetleges jobbra tolódás az Európai Unióban megoldást jelenthetne a háború lezárására.

Suki Zoltán

A nyugalom viszonylagos a szerb-magyar határon, rövid időn belül újra napi több száz migránssal kell szembenézniük a határt védő rendőröknek

 – mondta lapunknak a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara alelnöke.

Német Ferenc emlékeztetett, hogy a szerbiai választások után Belgrádban tüntetések törtek ki, és a rendőrökre ott volt szükség, át kellett csoportosítani őket a határ mellől.

Az alelnök arról is beszélt, hogy a kormány úgy döntött, elszállítja a határ mellett hagyott embercsempész-roncsautókat, viszont ez szerinte nem mindenkinek tetszett.

 

Ami után a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal közölte, hogy elszállították a határ menti településekről az összes bejelentett roncsautót, Ásotthalom polgármestere azt írta a közösségi oldalán, hogy ez nem így volt, náluk maradtak kocsik. A kormányhivatal azt válaszolta, hogy Ásotthalom polgármestere november 16-án 45 gépjárművet jelentett be, amelyek közül 38 darab elszállíttatásáról a kormányhivatal gondoskodott, 7 kocsit viszont nem találtak a megadott helyen

 – mondta Német Ferenc, aki hozzátette, hogy úgy tudja, Szegedről egyetlen roncsautót sem jelentettek.

Német Ferenc felidézte, hogy november végén lépett hatályba egy kormányrendelet, aminek köszönhetően elkezdődhetett az embercsempészek által a déli határnál hátrahagyott roncsautók elszállítása. Az első három autót Mórahalomról vitték el. A jogszabály szerint a kormányhivatalnak a közterület-felügyelők és a mezőőrök szólnak az autókról. A hivatal munkatársai értesítést helyeznek el azokon, majd – ha senki sem jelentkezik értük – négy nap múlva elszállítják a kocsikat.

A kamara alelnöke beszélt az ukrajnai háborúról is. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a frontvonalak nagyon lassan haladnak előre, de a tervezett nagy ukrán ellentámadás semmilyen komoly eredményt nem hozott, viszont az ukránok fegyverkészlete jelentősen megcsappant.

Ukrajnában minél hamarabb békére lenne szükség, mert az ország borzasztó állapotban van. Újra kellene kezdeni a termelést és az újjáépítést minél hamarabb 

– fogalmazott Német Ferenc.

Az alelnök hozzátette, hogy lassan, ha nem is látványosan, de egyre több ország kezd elfordulni Ukrajnától, vagy legalábbis visszafogja a háborús kiadásokat. Szerinte a háború kimenetelét befolyásolhatná az, ha a nyári uniós választásokon egy jobboldali fordulat következne be. Ha nem lesz jobbra tolódás, akkor minden maradna a régiben, és megtippelni sem lehet, hogy meddig húzódna el az orosz-ukrán konfliktus.

 

November végén elkezdődhetett az embercsempészek roncsautóinak elszállítása. Fotó: Gémes Sándor


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában