A felújítás alatt álló kúriánál civilek segédkeznek

2024.01.10. 09:00

Előkerülnek Rónay Tibor kincsei – Galéria

Értékes, nem egyszer jó 200 éves relikviák kerültek elő Rónay Tibor egykori kiszombori kúriájának felújítása közben – néhány különösen értékeset közülük már restauráltak. A munka civil önkéntesek közreműködésével folytatódik. Az épület tulajdonosa, Csanádi Ferenc szerint érdemes volna hasonló feltárásokat végezni a Rónayakhoz köthető többi épületnél is.

Szabó Imre

A megtalált relikviák darabjain dolgozó civil csapat, középen Csanádi Ferenc. Fotó: Szabó Imre

Tulajdonképpen egy gyermekkori álmom vált valóra, amikor 3 évvel ezelőtt egy helyi vállalkozótól sikerült megvásárolnom az egykori kúriát 

– mondja az épület tulajdonosa, Csanádi Ferenc. Az 1800-as évek derekán épült nemesi lakhely valaha a faluban jól ismert Rónay-család egyik tagjáé, Rónay Tiboré volt, a mai zomboriak többsége azonban téeszirodaként emlékszik rá. Csanádi jelenleg rendezvényházként működteti, van benne egy cukrászda és itt működik cégének az irodája is. Ami azonban még fontosabb: céljául tűzte ki, hogy lehetőség szerint kívül-belül az eredeti állapotnak megfelelően felújítja. Ez becslése szerint – a tető kivételével – nagyjából egy év múlva fejeződhet be.

A munka során a pincében már korábban találtak érdekes dolgokat, az igazán izgalmas felfedezéseket azonban akkor tették, amikor elkezdték feltárni azt a régi emésztőt, ami pinceszerűen benyúlik egészen az épület alá. 

Majdnem négy méter mélyen sikerült kibontanunk. Ebben többek között Borsi Sándor tanár úr és Endrész Erzsébet, a honismereti kör vezetője, illetve később az egyesület tagjai segítettek

 – mondta. Ez utóbbira főként azért volt szükség, mert egy méter után szinte tömegével kerültek elő kerámiák, cserépedények, üvegtárgyak, hasonlók. Mindegyik többé-kevésbé törött, megtisztításra szoruló állapotban. 

Akkoriban nem volt szemétszállítás, és az eltört, feleslegessé vált daraboktól minden bizonnyal úgy szabadultak meg, hogy ide bedobták 

– szolgált valószínű magyarázattal a megtalálásukra.

A feltárás során mintegy 50 ládányi tárgy látott napvilágot. Ezek válogatásával, a darabok összeillesztésével az épületben jelenleg is foglalkozik egy civil önkéntesekből álló csapat. A relikviák nagy része hétköznapi tárgy, de vannak kifejezetten ritkák, értékesek is. Köztük márkás, nagyjából kétszáz éves, főként német, angol és cseh porcelánok, teáskészletek, tányérok, boroskancsók, díszes poharak találhatók. Néhányat belőlük Marosvári Attila történész közbenjárásával Szegeden, a vármegyei múzeumban restaurált Pál László. Csanádi Ferenc elképzelése szerint később ezeket, illetve a jövőben rekonstruált tárgyakat – ez utóbbiakhoz szívesen vennék hozzáértők jelentkezését – az épületen belül, egy korhű és méltó kiállítóhelyen fogják a közönség elé tárni.

Köztudomású, hogy a faluban több, a Rónay-családhoz köthető épület van 

– mondja Csanádi. Úgy gondolja, a többinél is érdemes volna hasonló feltárásokat végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában