Csongrád-Csanád vármegye

2024.01.11. 15:40

Három ember veszett oda lakástűzben

Tavaly összesen 150 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat Csongrád-Csanád vármegyében. Az oltásokhoz 359 kocsit küldtek, de három ember életét így sem sikerült megmenteni. Az országban lakástüzekben összesen 89 ember halt meg.

Suki Zoltán

Domaszéken egy házaspár vesztette életét. Archív Fotó: Donka Ferenc

Csongrád-Csanád vármegyében 2023-ban összesen 150 lakástűzhöz vonultak a hivatásos és az önkéntes tűzoltók – mondta lapunknak a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Molnár Krisztina hozzátette, hogy az oltásokhoz 389 tűzoltóautót riasztottak. Több mint kétezer négyzetméternyi területet érintett a tűz összesen, egy helyszínen átlagosan tizenöt négyzetméteren égtek a berendezési tárgyak. A tűzoltók hat embert mentettek ki az épületekből, három ember életét pedig már nem lehetett megmenteni. Áprilisban Hódmezővásárhelyen követelt egy áldozatot a tűz, május elsején pedig Domaszéken vesztette életét egy házaspár, már nem tudtak kimenekülni az épületből. Itt egy hibás hűtőszekrény vezetett a tragédiához.

A vármegyei tűzoltók 14 tűzvizsgálatot indítottak. A katasztrófavédelem szakemberei megállapították, hogy leggyakrabban elektromos probléma, nyílt láng használata, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. Hat lakóháznál történt szándékos gyújtogatás.

Füstérzékelő csupán egy ingatlanban volt felszerelve. Itt nem sérült meg senki, hiszen a füstérzékelő már a tűz keletkezésekor jelzett.

Ugyancsak tavaly 105-ször riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez hasonló a 2023-as adatokhoz. 16 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Az évben halálos baleset nem történt a mérgező gáz miatt Csongrád-Csanád vármegyében. Az érintett ingatlanok 64 százalékában volt szén-monoxid-érzékelő.

Azt pedig már az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője mondta, hogy országszerte 2023-ban összesen 6453 lakástűz keletkezett, 961-gyel kevesebb, mint 2022-ben, ami 13 százalékos csökkenést jelent. Az évben 76 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, 26 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A lakástüzekben 83 ember vesztette életét, 9 emberrel kevesebb, mint 2022-ben. Átlagosan négynaponta követelt áldozatot lakástűz.

Decemberben volt a legtöbb tragikus kimenetelű eset, abban a hónapban 16-an vesztették életüket. Júniusban egy ember halt meg. A kigyulladt lakóházakban 553 ember sérült meg, 82-vel kevesebb, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 12 ezer 655 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 4 ezer 392 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás 18 órán át tartott: április 6-án egy 350 négyzetméteres, nádfedelű családi ház égett Kápolnásnyéken. 40 tűzoltó 9 járművel akadályozta meg, hogy a lángok a szomszédos istállóra és garázsra átterjedjenek. 2023-ban 696 lakóépület vált tűz miatt lakhatatlanná, ezekből 2031 embernek kellett kiköltöznie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában