Helyi közélet

2024.01.18. 17:30

Hivatalosan is gyógyfürdő lett a kisteleki

Január 12-én kapták kézhez Kisteleken azt a határozatot, ami szerint termálfürdőjük hivatalosan is gyógyfürdő lett, attól a naptól. A víz gyógyító hatását már évek óta tapasztalták, ismerték a helyiek és a környékbeliek, akik gyógykezelésekre is járhattak, járhatnak. Rögzítsük az új nevet: Kistelek Gyógyfürdő és Tanuszoda.

Imre Péter Géza

A kisteleki fürdő január 12-től gyógyfürdő minősítést kapott. Fotó: kisteleki önkormányzat

Január 12-én, pénteken kaptuk meg a határozatot, ami az átvétellel hatályba lépett, vagyis attól a naptól kezdve Kistelek Gyógyfürdő és Tanuszoda a nevünk

 – közölte Fülöp Roland intézményvezető. Elmondta: az eljárást tavaly novemberben indították.

A kisteleki fürdő vizének gyógyító hatása már régen nem titok. A B46-os termálkút vizét 2007-ben nyilvánították gyógyvízzé, amit komoly tesztek, vizsgálatok előztek meg; orvosok figyelték, hogy az azt rendszeresen használó reumás betegek állapotában tapasztalható-e számottevő javulás. A válasz, igen. Az átminősítéshez az is kellett, hogy az intézményben gyógyászati részleg működjön, gyógykezeléseken vehessenek részt a vendégek. Ez is adott. Jelenleg a balneo hidroterápiában medencés és kádfürdő, iszapkezelés, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti gyógytorna és a 18 éven aluliak gyógyúszása szerepel; a fizikoterápiában pedig orvosi és sima masszázs, egyéni és csoportos gyógytorna.

A városközpontban található fürdőben négy medence, szauna és a már említett gyógykezelések várják a vendégeket. A termálfürdő hévize mintegy 2000 méter mélyről, 84 °C fokos hőmérséklettel tör a felszínre, nátrium-hidrogénkarbonátban és metakovasavban gazdag, lágy, fluoridos jellegű. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet trícium vizsgálati eredményei arról árulkodnak, hogy a víz védett mélységből származik, így talajvíz nem keveredik hozzá.

A hivatalos gyógyfürdői minősítés mindenképpen hasznunkra válik, hiszen a hazánkban lévő több mint ezer termálkútnak mintegy tíz százalékát, vagyis közel százat minősítettek a benne lévő ásványi anyagok összetétele miatt gyógyvíznek és táplál gyógyfürdőt. Jobb, láthatóbb helyre kerülhetünk Magyarország fürdőtérképén 

– mondta az intézményvezető. 

Ennek alátámasztására megemlítette, hogy a vármegyében velük együtt nyolc gyógyfürdő működik, rajtuk kívül Csongrádon, Makón, Mórahalmon, Szentesen, Algyőn és Szegeden kettő.

Több vendégre számítunk, hiszen akadnak olyanok, akik kifejezetten a gyógyfürdőket keresik, azon keresztül pedig megismerkedhetnek városunkkal, Kistelekkel is

 – zárta gondolatait Fülöp Roland.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában