Helyi közélet

2024.01.16. 18:10

Jégre lépni tilos, így kell embert és állatot menteni

Az elmúlt bő egy hét hideg időjárásának köszönhetően vármegyénkben is vékony jégréteg alakult ki az állóvizek, kisebb víztározók felületén. Azonban ezek továbbra is életveszélyesek. Íme néhány jótanács baj esetére.

Tamási Anna Éva

A tiltások ellenére mindig akadnak olyanok, akik pár perc adrenalinért az életüket sodorják veszélybe.

Fotó: Török János

Sajnos a tiltások ellenére mindig akadnak olyanok, akik pár perc adrenalinért az életüket sodorják veszélybe, és az állatok is veszélyeztetettek. Így az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság néhány hasznos pontban foglalta össze, mit tudunk tenni magunkért, embertársainkért és állatainkért.

A biztonságos jégvastagság kialakulásához – amely minimum 10-12 centiméter – több napon át tartó mínusz 10 fokos hőmérséklet szükséges. Ez nálunk délen semmiképp sem adott. Mint a katasztrófavédelem közösségi oldalán viccesen megjegyzi: „onnan tudod, hogy ilyen hideg van, ha életedben először örülsz, amikor beérsz a munkahelyedre.”

Fontos tudnivaló, hogy Magyarországon minden vízfelületnek van egy kezelője, ez lehet akár az önkormányzat, akár egy horgásztársaság is. Ezek feladata, hogy folyamatosan mérjék a jég vastagságát, és a megfelelő méret esetén kijelöljék a sportolásra alkalmas jégfelületet. Tehát „csakis a táblával kijelölt területen szabad a jégre menni” – hívják fel a figyelmet a szakemberek. Aki ennek hiányában a jégre megy, nemcsak tilosban jár, hanem szabálysértési eljárás keretében akár 200 ezer forintig is büntethető.

Kárenyhítési tanácsokat is megosztottak a katasztrófavédelem munkatársai. Aki tavak közelében jár, mindig legyen nála telefon, és pontosan tudja a tartózkodási helyét, ha akár magának, akár másnak segítséget kell hívni. Annyi, hogy „a város szélén” vagy „a nádasban” nem elegendő. Ha valaki alatt bereped a jég, azonnal hasra kell feküdni és óvatosan kúszva a szárazföld felé közeledni. Aki elmerül, legfontosabb tanács, hogy mindig a fény felé próbáljon haladni.

Amennyiben valaki segítségre szoruló embert vagy állatot lát, amellett, hogy segítséget hív, nagyobb ággal, összekötözött és odadobott ruhadarabokkal, sálakkal tud segíteni, de csakis a szárazföldről, fekvő pozícióban. A kimentettet azonnal meleg helyre kell vinni és száraz ruhába öltöztetni. Viszont kevesen tudják, hogy „tilos a forró víz, zuhany és ital” – figyelmeztetnek a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában