Szegedi hírek

2024.01.13. 16:40

Kétszázmilliós támogatást jelentette be miniszter Szegeden

Kétszázmillió forinttal támogatja a kormány a Szegedi Tudományegyetemen folyó archeogenetikai kutatásokat, amelyek az elmúlt években a világ élvonalába jutottak. Ezt  Csák János kulturális és innovációs miniszter jelentette be szombaton Szegeden.

Arany T. János

Az SZTE-n folyó archeogenetikai kutatások az elmúlt néhány évben a világ élvonalába kerültek. Ezért támogatja 200 millió forinttal a kormány az egyetem kutatási programját – jelentette be Szegeden szombaton Csák János kulturális és innovációs miniszter.

Fotó: Karnok Csaba

Sajtótájékoztatón számoltak be szombaton a Szegedi Tudományegyetemen folyó archeogenetikai kutatásokról, amelyen részt vett Csák János kulturális és innovációs miniszter, Rovó László rektor, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Török Tibor, az egyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ Archaikus és Recens Humán Genomikai Kompeteniaközpont kutatóközpont vezetője.

A világ élvonalába kerültek

Csák János az SZTE-n tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, a kormány az elmúlt években komoly átalakításokat hajtott végre a felsőoktatás rendszerében azzal a céllal, hogy a magyar hallgatók minél jobb, minőségi oktatást kapjanak. Ebben a folyamatban a kormány kiváló partnere az SZTE vezetése. – A kormány két és félszeresére növelte a modellt váltó egyetemek finanszírozását, azért, hogy javuljon az oktatás és kutatás minősége, és növekedjen az intézmények társadalmi beágyazottsága. Az SZTE-n folyó archeogenetikai kutatások az elmúlt néhány évben a világ élvonalába kerültek. Ezért támogatja 200 millió forinttal a kormány az SZTE Archaikus és Recens Humán Genomikai Kompetenciaközpont kutatási programját – mondta a miniszter.

Számon kér a miniszter

Csák kitért arra, a kormány által kötött magyar-kínai megállapodás lehetővé teszi, hogy olyan belső-ázsiai területeken feltárt régészeti leletek archeogenetikai vizsgálatát is elvégezzék a szegedi kutatók mint Dzsungária és Ujguria, melyek a népvándorlás főútvonalán fekszenek. A politikus annak érdekében, hogy az SZTE rangsorokban elfoglalt helye és kutatási reputációja javuljon azt várja, hogy ebből a kutatási programból is minél több magas presztízsű publikáció szülessen, amit, mint fogalmazott, számon is fog majd kérni. 

Számos kérdés megválaszolható

Török Tibor, kutatóközpont-vezető kifejtette, a régen elhunyt emberek örökítőanyagát vizsgáló archeogenetika alig harmincéves tudományterület, ráadásul módszertani nehézségek miatt 2013-ig gyerekcipőben járt. Ezt követően exponenciális fejlődés indult ezen a tudományterületen. Ezekkel az eszközökkel a magyar őstörténet számos nyitott kérdése is megválaszolható. Tavaly sikerült tisztázni a népvándorlás utolsó három hullámának leszármazási viszonyait. – Sikerült azt is kimutatni, hogy az avarok vezető rétegei szintén Mongóliából származtak. A honfoglaló magyarok pedig az Ural keleti oldalán fekvő füves pusztákról indultak, majd a keveredtek a szarmatákkal és az európai hunokkal – magyarázta a szakember.

Az országban egyedülálló

Az IKIKK, azaz a Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja az országban egyedülálló módon gyűjti össze és karolja fel az egyetem legkiválóbb kutatóit, kutatásait és projektjeit. Az IKIKK célja az Egyetem innovációs teljesítményének tudatos növelése, valamint a kutatási eredmények gyakorlati hasznának fokozása, ezáltal erősítve az együttműködést a kutatásfejlesztési és innovációs ökoszisztéma szereplői között. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában