Szegedi hírek

2024.01.05. 19:30

Kollégiumok is megújulnak

Szeged két felsőoktatási kollégiumában, valamint a Szegedi Tudományegyetem Petőfi Sándor sugárúton található digitális oktatóközpontjában is fontos felújításokat kezdenek.

Tamási Anna Éva

Energiatakarékossá és biztonságosan üzemeltethetővé válik az SZTE ETSZK Madzsar József Kollégium is a felújítás után.

Fotó: Török János

Kihirdették az SZTE ETSZK Madzsar József Kollégium és az ELTE Szegedi Márton Áron Kollégium energetikai felújítására kiírt pályázat nyertesét az uniós közbeszerzési közlönyben – írta meg a Magyar Építők. 

Eszerint a munkálatok kivitelezője a Bodrogi Bau Kft. lesz. A cég emellett más projektet is megvalósít idén, az SZTE digitális oktatóközpontjának rekonstrukciója szintén az ő portfóliójuk része. Ezzel a fejlesztéssel energiatakarékossá és biztonságosan üzemeltethetővé válik az épület. A beruházással jelentősen csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása, valamint az energiafelhasználásban nagyobb lesz a megújuló energia aránya. 

A két szegedi felsőoktatási kollégium is régóta égető energetikai felújításon eshet át. A nyolcemeletes Madzsar József Kollégium az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karához tartozik. Az Újszegeden található intézmény jelenleg csaknem 150 főnek ad otthont összesen 4131 négyzetméter területen. A kollégium felújítása öt hónap alatt valósul meg.

A Bodrogi Bau vállalta többek között a toronyépület homlokzatának és lábazatának hőszigetelését, a külső árnyékolást, a fűtésrendszer korszerűsítését, valamint a napelemes rendszer bővítését. 

Az ELTE Szegedi Márton Áron Kollégiumot az 1960–70-es években építették, majd 2001-ben teljesen felújították, akkor nyerte el mai formáját. A körülbelül 2000 négyzetméteres épület ma leginkább a határon túli magyar hallgatók otthona Szegeden, a Kálvária sugárúton. A felújító cég itt is energiahatékonysági munkálatokat végez, amely vállalása szerint négy hónap alatt készül el. A homlokzat, valamint a lábazat hőszigetelése mellett az elavult homlokzati nyílászárókat cserélik és a fűtést is korszerűsítik. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában