Helyi közélet

2024.01.01. 19:00

Magyarcsanád hídról álmodik

Vajon mi az, ami miatt a most véget ért 2023-as esztendő emlékezetes lesz az egyes településeken? Ezúttal Farkas Jánost, Magyarcsanád polgármesterét kérdeztük.

Szabó Imre

Magyarcsanád polgármestere, Farkas János. Fotó: Szabó Imre

Magyarcsanád múlt évi mérlege egyértelműen kedvező: bár a falu korábban is sikeresen pályázott, sokat fejlesztett, ennyi pénzt, mint most, korábban soha nem költhetett el ilyen célra

 – mondta Farkas János. 

A község első embere az 500 milliós összeg jelentőségét azzal érzékeltette, hogy megjegyezte, az önkormányzat alapköltségvetése ezt leszámítva 300 millió körüli.

A belvízelvezető rendszer felújítása volt a legnagyobb tétel. Ezt két lépésben, 200-200 millió forintból oldották meg. Az árkok rendbe tételén kívül záportározó is épült. 

 A falu belterületén megszűnt a belvízveszély

 – hangsúlyozta Farkas. Hozzátette, egy plusz támogatásnak köszönhetően sikerült korrigálni a szennyvízelvezető hálózat építése után maradt kivitelezési hibákat is.

65 millióból 3 kilométernyi útalap építése indult meg – a beruházás januárban fejeződik be. 

Így nem marad nálunk sáros utca

 – mondta a polgármester. 

20 millió forint érkezett a polgármesteri hivatal irattárának korszerűsítésére és az ajtók cseréjére, 8,3 millió pedig orvosi műszerek beszerzésére. Farkas ezeket a napokban személyesen adta át a rendelőben. Közben arra is figyelmet fordítottak, hogy 3,8 millióból beszerezzenek 130 köbméter tűzifát a rászorulóknak, illetve hogy karácsony előtt szétosszanak a falu lakóinak 1200 vásárlási kupont 3,6 millióból.

Magyarcsanád a sajtóban sokat szerepel a Szent Gellért híd miatt. Idén a falu ennek a beruházásnak az előkészítését várja a leginkább; a polgármester reményei szerint 5 év múlva meglesz az összeköttetés a Maros két partja között.  

Ezen kívül utak és járdák felújítását tervezzük, egy román-magyar uniós pályázat sikerében bízva pedig a román közösségi ház, illetve a templom rendbe tételében reménykedünk. És örülnénk, ha meg tudnánk nyitni egy térségi szociális otthont

 – vázolta fel a 2024-es elképzeléseket Farkas János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában