Végzős diákok mérettetik meg a tudásukat

2024.01.08. 12:29

Most kiderül, ki a legjobb a szakmájában

A következő 12 napban 42 szakmában mintegy 600 végzős tanuló méri össze tudását az országos szakmai tanulmányi versenyek vármegyei előválogatóin. A legsikeresebb diákok szakmai vizsgájuk egy részét vagy akár teljes egészét is kiválthatják itt elért eredményükkel.

Timár Kriszta

Hétfőn megkezdődtek az országos szakmai tanulmányi versenyek vármegyei előválogatói. Fotó: Gémes Sándor

Megkezdődtek hétfőn az országos szakmai tanulmányi versenyek vármegyei előválogatói Szegeden. A Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny előválogatóin 42 szakmában mintegy 600 végzős tanuló versenyez a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. Ők a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum és a Szegedi Szakképzési Centrum tagintézményeiből, a szegedi Szent Benedek School of Business Technikumból, valamint a Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium Szegedi Tagintézményéből érkeznek.

Fotó: Gémes Sándor

A szakmai versenyek célja a magyar szakképzés színvonalának továbbemelése, a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatása, valamint lehetőség biztosítása a szakmát tanulóknak arra, hogy próbára tegyék tudásukat és tehetségüket 

– mondta el Beregszászi Ferenc, a kamara duális képzési tanácsadója. Hozzátette, ezek a versenyek rendkívül népszerűek: idén százzal többen jelentkeztek, mint tavaly. A legnépesebb mezőny idén az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus szakmán van, ebből 62-en neveztek a versenyre, de szoftverfejlesztésből is több mint félszázan vannak az első fordulóban. Ugyanakkor minden szakmából megéri részt venni az erőpróbán. 

Fotó: Gémes Sándor

Ez egyrészt tapasztalatszerzés, hiszen a szakmai vizsgához nagyon hasonló feladatokat kell megoldaniuk. Másrészt aki az első fordulóban eléri a 60 százalékos eredményt, mentesülhet a szakmai vizsga írásbeli része, aki pedig továbbjut, és a gyakorlati fordulóban is hozza ezt az eredményt, a teljes egésze alól. Utóbbi eredmény esetén 30 egyetemi többletpontot is kapnak a versenyért 

– sorolta Beregszászi Ferenc. Hozzátette, a tapasztalatok szerint nagyjából 30-40 diák jut tovább ebből a fordulóból a területi versenyekre, közülük pedig tucatnyian az országos szakmai döntőkre, amit április végén rendeznek meg a fővárosban.

Fotó: Gémes Sándor

Az első napon az automatikai technikus, a gépgyártás-technológiai technikus és a vendéglátás-szervező szakmák tanulói adhattak számot tudásukról. Farkas Eszter vendéglátás vizsgára érkezett, mint mondta, próbára akarta tenni a tudását. 

A célom, hogy olyan jó eredményt érjek el, hogy a szakmai vizsgámon már ne kelljen az írásbeli fordulón részt vennem 

– beszélt motivációjáról a hódmezővásárhelyi Corvin Mátyás iskola 13. évfolyamos diákja. Gyöngyi László, a Déri Miksa technikum diákja gépgyártástechnológiából írta meg a versenyfeladatsort hétfőn.

 Mivel a jutalmazás egészen kecsegtető, arra számítok, hogy nehéz lesz. Mindössze ketten képviseljük a vármegyét ebből a tantárgyból, valószínűleg ez is mutatja, hogy nem lesz egyszerű dolgunk

 – mosolygott.

Az írásbeli vizsga 180 perces, ezt a következő 12 napban a többi szakma képviselői is megírják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában