Természetes úton lebomlanak a madártetemek

2024.01.19. 09:00

Nem jelentenek további veszélyt az elhullott darvak

Bár nem a mostani volt a valaha tapasztalt legnagyobb mértékű daruelhullás, az állomány méretéhez viszonyítva rendkívülinek mondható a tavaly novemberi helyzet. A Nébih szerint az elpusztult példányok veszélytelenek a természetre.

Tábori Szilvia

A daru kifejezetten érzékeny a fertőzésre. Fotó: Török János

Mintegy négyezer daru pusztult el a szegedi Tisza tónál, tavaly ősszel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei számlálták össze a madárinfluenzával fertőzött és elhullott egyedeket. A darvak jelentős része novemberben és decemberben elhagyta Magyarország területét. Arra a kérdésre, hogy vajon mi történik az elhelyezkedése miatt nem eltávolítható elpusztult egyedekkel, azt a választ kaptuk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól: a testek természetes úton lebomlanak és nem jelentenek veszélyt a környezetre. Továbbá azt is hangsúlyozták: az elhullott madarakkal való érintkezés során elhanyagolható a madárinfluenzával való fertőződés kockázata, azonban a hatóság a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársaival együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy az elhullott vadmadarakat eltávolítsák a területről. 

Korábban a Kiskunsági Nemzeti Park úgy nyilatkozott lapunknak: azokat a tetemeket jellemzően nem indokolt és a legtöbb esetben nem is lehetséges összegyűjteni, amelyek az emberi forgalomtól elszigetelt, például mocsaras, vizes élőhelyeken találhatóak. Az idei magyarországi megfigyelések alapján egyébként a darun kívül más, vele egy vizes élőhelyen előforduló vadmadárfajok nem pusztultak jelentős számban.

Szintén kérdésünkre erősítette meg a Nébih: bár az nem jelenthető ki, hogy ez a valaha tapasztalt legnagyobb mértékű daruelhullás, ugyanakkor ahhoz nem fér kétség, hogy az adott területen tartózkodó állomány méretéhez viszonyítva igen nagy számú a pusztulásuk. A hatóság több ilyen mértékű külföldi esetről is tud, többek között Ausztria és Szerbia területéről.

2021 év végén a híradások szerint októbertől decemberig több mint kétezer daru hullott el Észak-Izraelben a madárinfluenza miatt. A járvány minden évben kitör ugyan, de akkor különösen súlyos volt a helyzet. Végül januárban ötezer daru tetemét találták meg és gyűjtötték be a Hula-völgyi természetvédelmi területről a hatóságok, akik szerint a H5N1 végzett a madarakkal. A legutóbbi járványhullámokkal egyébként Ausztrália kivételével minden földrészre eljutott egy minden korábbinál fertőzőképesebb H5N1 törzs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában