Napszínes

2024.01.09. 20:30

Nyalósó az út szélén

Arany T. János

Jó étvágyat! Birkák legelik a nátriumklorid alapú útszóró sót Pusztamérges és Ruzsa között félúton. Fotó: Karnok Csaba

Ruzsa és Pusztamérges között birkák állták el az útját fotóriporter kollégánknak kedd délelőtt. Útifilmekben lehet látni ehhez hasonlót, de itt most többről volt szó, mint egy romantikus jelenetről. Azonban nem véletlen, hogy errefelé birkákkal fut össze az ember: a juh az ember által egyik legrégebben háziasított állat, világszerte valamivel több, mint egy milliárdra becsülik az állományát.

A normális életműködéshez a juh igényli a konyhasót. Nagyobb a só igény a friss legelőn és a szalmafélék etetése esetén. A leghelyesebb sóadagolás a sózólámpázás, amelyből az állat igény szerint fogyaszthat. Na, mármost itt azt nem tudjuk, hogy ezeknek a jószágoknak rendelkezésükre áll-e a sózólámpa, de a közútkezelő által kiszórt síkosságmentesítő biztosan.

A 2008-as fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelet alapján már csak kizárólag az úttesten alkalmazható a nátriumklorid alapú útszóró só, és ez a nagy szerencséjük ezeknek a kedves kis állatoknak. A forgalom nem nagy, mondhatni nincs is, a só viszont a hirtelen jött hideg és a csapadék miatt szinte korlátlanul rendelkezésünkre áll a közútkezelőnek köszönhetően. Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában