Ismét sok kutya tűnt el nyomtalanul

2024.01.03. 14:00

Új lapokkal egészült ki a szilveszteri állatmentők kártyavára

A kötelező azonosító chip gyakori hiánya még a tapasztalt állatmentőket is meglepte. Ugyanakkor sokan feláldozták szilveszteri bulijukat, hogy a menekülő kutyákat biztonságba helyezzék.

Tábori Szilvia

Fotó: Szendi Péter

Az állatmentés olyan, mint egy kártyavár, ha egyetlen lap is hiányzik, összedől. Idén a korábbinál erősebb aktivitást észleltünk szilveszter környékén; sokan igen segítőkészen órákat áldoztak arra, hogy biztonságban haza juttassanak eltűnt állatokat – nyilatkozta lapunknak Pintér Attila, a 10 éve működő Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezője két nappal szilveszter után. 

Úgy látom egyre többen értik meg, hogy az aktív civil állatmentők nem győzik egyedül, minden lakossági segítségre szükség van. Egyre növekedett előző években is azok száma, akik aktívan felléptek, nem mentek el a kóbor kutyák mellett, vitték a riadt állatokat chipet olvasni, vagy türelmesen várták a gazdát akár órákon át, de idén ez látványosabb volt a korábbiaknál. Ez mindenképp pozitív élmény, hatalmas előrelépés, mindenkinek köszönöm

 – tette hozzá az állatvédő.  

Szegvárról Vásárhelyig menekülve

Az óév utolsó és az új esztendő első napjaira az egész országból toborozza önkénteseit a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, mindig akad segítségük Csongrád-Csanád vármegyéből is. Van, aki chipolvasást vállal, mások fuvarozásban segítenek. Sajnos az idei szilveszter hozta a megszokott számokat: az ügyelet közösségi oldalán december 31-én 15-18 óra alatt 330-nál több állat eltűnését vagy megtalálását jelentették, és több mint 60 telefonhívást kaptak utcán talált kutyáról. Az állatvédők egyik legkeserűbb tapasztalata, hogy sok kutyában továbbra sincs az azonosításukra alkalmas chip, vagy ha van is, akkor sincs megadva telefonszám. Ha mégis, akkor már nem működik. Ha netán felveszi valaki, akkor ő már elajándékozta a kutyát, nem tudja kinek. Már ha van telefonszám rögzítve, mert az nem kötelező adat, pedig a megtaláláskor a legfontosabb.  

Milliószor elmondtuk már és fogalmam sincs, mikor értik meg végre az emberek 

– mondta Pintér Attila. Január elsejére 500 fölé emelkedett az ügyelethez bejelentett elveszett állatok száma, nagyjából negyven százalékuk került haza. Sajnos ez várhatóan ezer fölé kúszik ezen a héten, és remélhetően elérik a hatvan százalékot a szerencsés esetek. A vármegyében több sikeres mentést lehetett követni, de egy félelmében Szegvárról egészen Hódmezővásárhelyig menekült kistestű fekete kutyát január 2-án még kerestek gazdái.  

Új-Kishomok dübörgött

A korábbinál nem látta rosszabbnak a helyzetet a hódmezővásárhelyi aktivista, Gyarmati Dorka, aki önkéntesként szintén segítette a Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet. Az állatvédő megerősítette, hogy rengeteg olyan kutya veszett el, akikben nem volt megfelelő azonosító. Szintén idei tapasztalat, hogy városrészenként egészen eltérően alakult a szilveszter. Híre járt, hogy Új-Kishomokon különösen hangos volt a szilveszter, míg Susán egészen csendes maradt. Ahogy azt is látja, hogy néhányan csak napokkal később jelentik be kutyájuk eltűnését, mert a durva, mocskolódó megjegyzések, kommentek miatt egyszerűen szégyellik.  

Még van esély

Pintér Attila szerint egyik oldal sem tartja be maradéktalanul a szabályokat: a chip hiánya beszédes jelenség, ahogy az is, hogy néhányan észre sem veszik, ha elveszett a kutyájuk. Miközben felkészülni sem lehet arra, hogy az egyébként tiltott petárdát lényegében bedobják a kertbe, vagy hogy napokkal szilveszter előtt lövik a tűzijátékot.

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet telefonszáma január 2-án 18 óráig élt, ám a közösségi oldalukon továbbra is fogadják a bejelentéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában