A városháza fejlesztésére idén, több tételben, 417 millió forintot terveznek költeni

2024.02.13. 19:30

14,3 milliárdos költségvetésről dönt szerdán a vásárhelyi közgyűlés

Hódmezővásárhely közgyűlése 14 milliárd 274 millió 771 ezer forint bevételi és kiadási főösszeggel tervezi a város 2024-es költségvetését. A képviselők február 14-én döntenek az elfogadásáról.

Kovács Erika

Fotó: Karnok Csaba

Hódmezővásárhely költségvetésének 14,3 milliárd forintos bevételi oldalán két nagyobb tétel is szerepel.

Egymilliárddal kevesebb iparűzési adó

Az önkormányzat az előterjesztés szerint idén 4,6 milliárd forint államháztartáson belülről érkező működési célú bevétellel számol, helyi adókból, díjakból, bírságokból pedig 4,3 milliárd forintot remél. Az anyagból kiderült, 2023-ban a város rekord összegű, 4,35 milliárd forintos helyiadó-bevételt realizált. Az idei évre azonban, különösen az építőipar- és a feldolgozó szektor tekintetében, csökkenő tendenciát mutatnak az előrejelzések, ezért az önkormányzat 3,2 milliárdos iparűzési adót tervez a költségvetésbe, valamint többek között 730 millió forint építményadó- és 365 millió forint telekadó- bevétellel számolnak.

Egymilliárdos folyószámla-hitel

Hódmezővásárhely 1 milliárd forint folyószámla hitelt is betervezett a költségvetésbe, ami a bevételek és kiadások eltérő ütemezéséből eredő átmeneti finanszírozási hiány kezelésére szolgál. A város előző évi pénzmaradványa 1,48 milliárd forint.

A költségvetés kiadási oldala ugyancsak 14,3 milliárd forint. Fejlesztésre, felújításokra 2,6 milliárd forintot terveznek, amiből néhány tételt emelünk ki. A Malom utcai Óvoda falvizesedésének megszüntetésére 6,3 millió forintot szánnak, A Varga Tamás Általános Iskola homlokzatfelújítására, nyílászárócserékre 19,9 millió forintot fordítanak. A Hóvirág utcai Bölcsőde megsüllyedt tartószerkezetének újjáépítése 3,6 millió forint lesz. A városháza 2022-ben kezdődő felújítása az idei évre is áthúzódik, a 2024-es évet bruttó 100,2 millió forint terheli. A városháza pincéjében kamaratermet alakít ki a város. A közbeszerzési eljárás folyamatban van. Az idei évi tervezett költség 127 millió forint. A városháza nyugati homlokzatának felújítására 190,5 millió forintot ütemeznek be.

Út- és járdafelújítások a keret erejéig

Útfelújításokra 200 millió forintot fordít idén Vásárhely. A tervekben a Medgyessy utcai parkolók, a Kovács József-, Felhő-, Kisfaludy-, Éva-, Hattyas-, Bajza-, Rostély-, Oldalkosár-, Kistópart-, Vörösmarty-, Ráz utca és a Rárósi út újraaszfaltozása szerepel, de csak a rendelkezésre álló keret erejéig tudnak majd szerződéseket kötni.

Kilenc helyre – Hóvirág utca, Hódtó utca 4-10., Móricz Zsigmond, Kohán, Takács Ferenc, Oldalkosár, Rudnay, Bartók, Rudnay utca 31-43., – kértek járdafelújításra ajánlatot.

Az intézmények finanszírozására 3 milliárd forint szerepel a költségvetési előterjesztésben. Általános tartalék címen 82 millió forintot terveznek elkülöníteni, céltartalékra pedig 47 milliót, amiből 30 millió az egyéni választókerületi keret, a többi pedig pályázati önerő lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában