Helyi közélet

2024.02.05. 07:00

A helyiek igényei szerint alakítják a közlekedést Algyőn

Meglepően sokan, több mint ezren töltötték ki a mobilitási kérdőívet Algyőn, amellyel a település közlekedési szokásait, igényeit mérték fel. A válaszadást nyereménysorsolással is motiválták, a fődíj egy elektromos roller volt.

Tamási Anna Éva

Különösen fontos a fejlesztésben a tramtrainhez való kijutás. Fotó: Karnok Csaba

A kérdőívet Algyő hivatalos honlapján lehetett elérni, amely egyrészt a lakosság belterületi közlekedési szokásaival kapcsolatban tartalmazott kérdéseket, másrészt a munkahelyi mobilitásról, leginkább a MOL ipartelep és a Jura Ipari Park vonatkozásában.

A felmérés az algyői önkormányzat, a MOL és a Szegedi Közlekedési Társaság kooperációjában valósult meg, célja pedig az volt, hogy a kapott információk fényében alakítsák ki a nagyközség közép- és hosszútávú közlekedési stratégiáját. A kérdőívek kiemelt témája volt a kerékpáros közlekedési szokások felmérése, és az ehhez kapcsolódó útfejlesztések.

A beérkező adatok alapján először egy összefoglaló tanulmányt készítenek, majd annak segítségével szakértők bevonásával hozzák létre Algyő mobilitási tervét. A munka már el is kezdődött, az adatok értékelésében az SZKT segíti a helyi önkormányzatot. Amint ezzel a feladattal végeztek, összeül a projekt három szereplője (a MOL, az SZKT és az önkormányzat képviselője), és elvégzik a terv végső simításait.

Molnár Áron polgármester kellemes meglepetését fejezte ki, hogy ilyen sokan kitöltötték a kérdőívet. Mint mondta, bár értékes nyereményeket sorsoltak ki, mégsem gondolta, hogy ennyien hozzájárulnak a kutatás sikerességéhez. Egyébként a nyerteseket gép sorsolta ki, a szerencsések fürdőbelépővel, kerékpárral és egy elektromos rollerrel gazdagodhattak.

A demokráciának fontos eleme, hogy stratégiai kérdésekben kikérjük a lakosság véleményét. Ennél demokratikusabbat nem tudok elképzelni

– mondta a polgármester.

Molnár Áron hozzátette, kerékpáros stratégiája már van a településnek, de további cél, hogy a rendkívül népszerű tramtrain megközelítése még egyszerűbbé váljon. A vasútvillamos ugyanis beváltotta a hozzá fűzött reményeket, így az önkormányzatnak feladata, hogy még inkább fejlessze a megállókhoz való kijutási lehetőségeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában