Szegedi hírek

2024.02.23. 16:40

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek (Galéria, videó)

Koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján Csongrádon és Szegeden is. Ez a nap az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében minden év február 25-e.

Delmagyar.hu

A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan tartott megemlékezést a Szegeden a Glattfelder Gyula téren a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal pénteken. Salgó László főispán elmondta, hogy a kommunizmus, és a megtorlás számtalan ember életét közvetlenül érintette.

 

Rengeteg embernek jutott osztályrészül a megaláztatás, és az elnyomás. De szerencsére egy másik generáció már csak az idősebbek történeteiből tapasztalhatta meg a kommunizmus rémtetteit, és sokan vannak, akik a történelemkönyvekből szerezek tudomást erről

 – fogalmazott Salgó László.

A főispán beszélt arról is, hogy a saját generációját szerencsésnek tartja. – Még találkozhatok olyan emberekkel, akik el tudják mondani, hogy mi történt, mit éltek át, de nekem ez már történelem – tette hozzá, és kiemelte, hogy az áldozatok emlékét soha sem felejtjük.

A kommunizmus áldozatainak emléknapjáról Csongrádon is megemlékeztek. Mint Gyovai Zsolt önkormányzati képviselő a temetői ’56-os kopjafánál tartott beszédében emlékeztetett, 1947. február 25-én Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet katonai hatóságok jogtalanul letartóztatták, és 25 év kényszermunkára ítélték. Ez volt az első lépés, ami során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és kiépítette az egypárti rendszert, elhelyezte a diktatúra alapkövét.

Amikor a kommunizmus áldozatairól beszélünk, nem csak a fizikai tettlegességre kell gondolnunk: a lelki terror a folyamatos megfigyeléseket, jelentéseket, koncepciós perek sokaságát, élelmiszer- és terménybeszolgáltatásokat, úgynevezett padlássöpréseket jelentette. Így volt ez szűkebb hazánkban, Csongrádon is, nagyon sok gazda földjét, kereskedők kis boltjait vették el, államosították

 – hangzott Gyovai Zsolttól.

A kommunista diktatúrák értékelése nincs lezárva, a számadatok nem véglegesek – mondta a képviselő, aki megemlékezett a legfiatalabb áldozatról, Mansfeld Péterről is. A megemlékezés, ahogy Szegeden, itt is koszorúzással zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában