Napszínes

2024.02.20. 21:30

A telefonfülke új feladata

Imre Péter Géza

Telefonálásra kevesen használják, hirdetőoszlopként a napi kommunikáció része a balástyai telefonfülke. Fotó: Imre Péter

Egyes források szerint ezres nagyságrendű nyilvános telefonfülke működik még az országban. Reneszánszukat nem most élik, akkor voltak népszerűek és „foglalkoztatottak”, amikor még vezetékes telefonok sem akadtak minden háztartásban, otthonban és sürgős esetekben – mentők, tűzoltók, rendőrök, rokonok – értesítésre ez, vagy a szomszéd telefonja volt az elérhető lehetőség. A közterületi fülkék többsége eléggé romos, leamortizált állapotú, a telefonkönyv széttépve, a kagyló és a készülék elszakadt egymástól, ablakai betörve, ajtaja, fémszerkezete megrongálva. A rozsda lassú, mindent elemésztő munkája már említésre sem méltó.

Hódmezővásárhelyen arra is volt példa, hogy a már működésképtelen telefonfülke ételbárként üzemelt: az egyik újvárosiba rendszeresen tettek ételt, amelyet a rászorulók elvihettek. Nem tudom, működik-e még, de ötletes volt és a környékbeli éhezők tudták, hol találhatnak pár falatot. A balástyai Posta előtti telefonfülke is átalakult – igaz, egy-két cetlit mindegyikre ragasztanak –, ellepték a hirdetések, a felhívások, úgy „viselkedik”, mint a hirdetőoszlopok. Olvashatjuk például, ki milyen munkát vállal, mit és hol vásárolhatunk meg. Így, ez a mobilok világában már ritkán használt fülke – úgy tudjuk, még működik – megmaradt eredeti hivatásánál, funkciójánál: kommunikációnkat szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában