Kisteleki disznótoros a hagyományőrzés jegyében

2024.02.03. 12:55

Disznók bográcsban, rajzokon és mesében - Galéria

A kilencedik hagyományőrző disznótorost tartották szombaton Kisteleken, a Szent István téren. Mindenütt a disznók voltak főszerepben: a feldolgozó asztalokon – összesen három –, a bográcsban, a rajzpályázat alkotásain, valamint A kismalac és a farkasok című mesében a művelődési ház nagytermében.

Imre Péter Géza

Három disznót dolgoztak fel Kisteleken a szombati disznótoroson. Fotó: Imre Péter

Hol tartják Kisteleken a disznótoros fesztivált? 

– kérdezte a szegedi Mars téri buszpályaudvaron egy idősebb nő, aki férjével indult a rendezvényre. Megnyugtatták, nincs messze a buszmegállótól, pár lépésre, a Szent István téren. 

Jó, köszönöm, megnézzük, kíváncsiak vagyunk rá, nyugdíjasok vagyunk, vagyis ráérünk, és utána elmegyünk a fürdőbe, jó a híre. Ez a nap a kirándulásé 

– mondta a többi várakozónak.

Disznók kiterítve

Sátrak és kiterített sertések fogadták az érkezőket. A háromból egyet-egyet a rendező kisteleki önkormányzat, a helyi kertbarátkör, valamint Kósa Norbert családja és barátai ajánlottak fel. Utóbbi 270 kilót nyomott. Folyamatosan dolgozták fel az állatokat, és készült belőlük hagymás sült vér, sült, töltött káposzta, töltötték a kolbászt és főtt az orjaleves. A kolbásztöltő, a töltött káposzta és abált szalonna készítő versenyre 7 csapat nevezett, amihez az önkormányzat biztosított alapanyagot.

Szeretem a disznóvágás ételeit, de vörös húst nem nagyon eszek

 – mondta az egykori erdőközi iskolások találkozóit szervező Rozsnyai Erzsébet Böbi, aki azt is elárulta, ő nyerte a tűzoltóbál fődíját, a két személyes wellness hétvégét, amelyre barátnőjével utazik majd el. Közben zajlottak a különböző, a fesztivált színesítő programok, például a betyárok bemutatkozása és bemutatója. 

Hagyományok

Vigyázni kell a hagyományokra, őrizni kell azokat, ez a kötelességünk

 – közölte Nagy Sándor, Kistelek polgármestere, miközben hagymás sült vért falatozott. 

Annak idején a disznóvágás a mindennapi élet része volt, ekkor állították elő az ételeket, amit az év többi részében fogyasztott a család és ünnepként élték meg

 – fejtette ki. Pár perccel később már egy hatalmas, formás sonkát ragadott meg.

Kedden édesapám tanyáján volt disznóvágás, egyszerre két jószág is áldozatul esett, készült belőlük kolbász, szalámi, disznósajt, minden ilyenkor hagyományos étel. Akkor mínusz 8 fok volt, most állítom, plusz 10-nél is több van, igazi tavaszi az időjárás, lekívánkozik az emberről kabát és a sapka. 

– mondta Domonics János alpolgármester.

Mese és rajzok

Szombaton Kisteleken valóban a sertések, a malacok voltak a főszereplők. A disznótoros mellett kihirdették a témához kötődő rajzpályázat eredményét – az óvodásoknál Nyári Bella, az első-második osztályosoknál Oláh Erik, a harmadikos-negyedikes kategóriában Tóth Kristóf nyert, Mika Milán pedig különdíjat vehetett át a polgármestertől –, az alkotásokból kiállítás nyílt, a művelődési ház nagytermében pedig A kismalac és farkasok című mesét láthatták a kicsik és szüleik.

A disznóságok közül a hagymás vért szeretem a legjobban

 – árulta el Hódi Katalin kisteleki festőművész, akinek az unokája, Szabó Hanna 3. lett a rajzversenyben. A Szent István téren délutánig tartott és sok embert vonzott a disznótoros. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában