Kiterjesztett valóság segíti az oktatást az erdészeti iskolában

2024.02.07. 14:00

Fa nő ki a bedős tankönyvből

Különleges, korszerű képzési anyagot adott ki az Agrárminisztérium fenntartásában működő Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. A kiterjesztett valóságot használó könyvet már használják az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskolában.

Arany T. János

Fa nő ki a tankönyvből a Bedőben. A nem mindennapi kiadvány a kiterjesztett valóság segítségével teszi élvezetesebbé a tananyagot. Fotó: Török János

Ez egy Szemelvények a modernizált agrároktatásból című tankönyv, amit a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. adott ki 2022-ben. Mi a fenntartónk, az Alföldi Agrárszakképzési Centrumon keresztül kaptuk meg az iskolai példányokat. A könyv érdekessége, hogy oldalpárokban mutat be különböző témaköröket, és mindegyik oldalpáron 2D-ben, vagy 3D-ben megjelenik a kiterjesztett valóság. A másik érdekessége a tankönyvnek, hogy Zsíros Attila kollégámmal közösen részt vettünk a tankönyv megírásában, illetve szerkesztésében. A tankönyvben található erdészeti témakörök hozzánk kötődnek

 – magyarázta Andrésiné Ambrus Ildikó, az Al­földi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója.

A tankönyv alkotói úgy vélik, a digitális világot jobban ismerő és használó fiatalság hatékonyabb megszólítása érdekében szükséges a képzési anyagok új módszertani és technológiai alapon történő fejlesztése és folyamatos korszerűsítése. A kiadvány szöveges, képes tananyagát kiegészítik 2D-s és 3D-s tartalmak, amelyek a mobil eszközök teljes spektrumán megjeleníthetőek, a képzési anyag pedig mind a tantermi oktatás, mind az önálló tanulás során felhasználható.

Forgatásával, használatával az alkotók reményei szerint élvezetessé teszik a jövő agrároktatásában részt vevő tanulók ismeretelsajátítását, -bővítését, az oktatókat pedig támogatják a pedagógiai munkájukban.

Mi a kiterjesztett valóság? 

A kiterjesztett valóság vagy augmentált valóság (angolul augmented reality, AR) a valóság egyfajta virtuális (látszólagos) kibővítése, amikor például egy mobiltelefon kamerájával szétnézve vagy egy erre a célra létrehozott szemüveget használva a valós környezetbe virtuális elemeket vetítünk. Az alkalmazások segítségével a tárgyi világról szóló információk interaktívak lesznek és digitalizálódnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában