Szeged

2024.02.23. 11:30

Kisállatok ivartalanítását támogatja az Orpheus

Tamási Anna Éva

Aki szeretné, hogy sokáig éljen a kiskedvence, annak nem kérdés az ivartalanítás. Fotó: Török János

Újra ivartalanítási akciót indított az Orpheus Állatvédő Egyesület, ennek keretében a kisállattartók támogatást kérhetnek a beavatkozáshoz. Az idei év első félévében is 300 állattartót támogat az egyesület, az ország minden részéről várják a jelentkezőket. 

Seres Zoltán egyesületi vezető lapunknak elmondta, a programmal a kertben tartott állatok tulajdonosait szeretnék elérni, hogy megelőzzék a nem kívánt szaporulatot. A kóbor állatok száma ugyanis továbbra sem csökken, az állatvédők évek óta szélmalomharcot vívnak a felelős állattartásért.

Sokan nem tudják, de az ivartalanítás a kisállatok egészsége szempontjából is kulcsfontosságú, mindkét nem esetén. Az ivarszervi daganatok nagy százalékban felelősek a házi kedvencek haláláért, amelyek szinte teljesen kiküszöbölhetők, ha fiatal korban ivartalanítják az állatot. Az pedig rendkívül téves elképzelés, hogy a beavatkozás által az állat meg lesz fosztva bármitől, mivel éppen az ivartalanítás a garancia a kedvencek hosszú, nyugodt és stresszmentes életéhez.

Az alacsony jövedelműek és a nyugdíjasok az egyesület fő célközönsége, és fontos szabály, hogy az állataikat a szabadban, udvaron tartók kérhetik a támogatást. A térítés utólagos. Azaz a kisállat ivartalanítását a gazdának a saját állatorvosánál, saját költségen kell elvégeztetni, majd az egyesület ezután téríti meg az elfogadott jelentkezők költségeinek felét. A maximális térítés 35 ezer forint. Jelentkezni a 06/20/929-8181 telefonszámon lehet munkanapokon 9 és 11 óra között a név, pontos postai cím és email megadásával. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában