Helyi közélet

2024.02.29. 11:15

Mesterség és művészet a hódmezővásárhelyi Corvinban

Tábori Szilvia

Nem mindennapi alkotásokkal álltak elő a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola és Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola végzős hegesztő tanulói. Saja Bence hegesztő tanuló fém hulladékok felhasználásával készít kisplasztikákat. Tőle egyébként sem áll távol a művészi tevékenység, hiszen kézügyességét, önkifejezés iránti igényét korábban rajzaival mutatta meg.

Saja Bence hegesztő tanuló fém hulladékok felhasználásával készít kisplasztikákat. Fotó. HSZC Corvin
Saja Bence hegesztő tanuló fém hulladékok felhasználásával készít kisplasztikákat. Fotó. HSZC Corvin

Bence azt mondta, a szobrok alkotása közben gyakorolhatta a hegesztési eljárásokat, így kapcsolódott össze életében a mesterség és a művészet. A hulladékok újrahasznosítása kifejezetten fontos számára, hiszen így új értelmet, jelentést kapnak az átlagos szemlélő számára értéktelen fémdarabok. Jövőjét el tudja képzelni jelenlegi gyakorlati képzőhelyén, a Güttler Kft.-nél.
Bertóti Gábor, szintén végzős hegesztő tanulót ugyan nem művészi szempontok vezérelték, de egy kimondottan nagy kihívást jelentő egyéni projektet valósított meg gyakorlati képzőhelyén, a Süd-Alu Kft.-nél. Gábor gondos tervezés után nyolc különálló elemből hozta létre azt a fémtömböt, amelyből az általa megálmodott satu létrejött. Gépi forgácsoló kollégájától kapott ugyan tanácsot és segítséget, de a tervrajztól a kivitelezésig ez az ő egyéni munkája.

Bencét és Gábort még néhány hónap elválasztja ugyan a szakmai vizsgától, de már most látszik, hogy kreatív szakemberek lesznek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában