Helyi közélet

2024.02.12. 14:40

Nem elég a 6 millió forint a sérült katonák támogatására

Eddig 15 Koszovót megjárt és megsérült katona jelentkezett a hódmezővásárhelyi önkormányzat által megbízott Hódmezővásárhely Városáért Közalapítvány támogatási felhívására. Kevés lesz a 6 millió forintos alap. A képviselők a szerdai közgyűlésen döntenek a további összeg biztosításáról, hogy minden sérült vásárhelyi katonát segíteni tudjanak.

Kovács Erika

Illsuztráció: Havran Zoltán

Tavaly júniusban 6 millió forintos alapot hozott létre a vásárhelyi önkormányzat az ország határain kívül szolgálatot teljesítő és erőszakos cselekmény közben súlyos, vagy maradandó sérülést szenvedő katonák támogatására, az elhunyt honvédek esetében a hozzátartozók segítésére. Maradandó sérülés vagy elhalálozás esetén 1 millió forinttal segítik a kérelmező katonát vagy a hozzátartozót, egyéb sérülés során pedig 500 ezer forinttal.

Mint megírtuk, a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR, a tavaly májusban kirobbant fegyveres konfliktus helyszínére, Zvecan városába vonult. Az alakulat tagjai között voltak az MH 30. Kinizsi Pál Páncélozott Gyalogdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében szolgáló honvédok is. A zavargók fegyvereket, robbanószereket is bevetettek. A konfliktusos övezetbe vezényelt vásárhelyi katonák közül, a májusban közzé adott információk alapján, 11-en szenvedtek átmeneti vagy tartós, illetve maradandó egészségkárosodást. 

A Hódmezővásárhely Városáért Közalapítvány felhívására eddig – a Hódpress információja szerint – 15-en jelentkeztek és a határidő majd ezután, február 27-én jár le. A szerdai közgyűlés elé kerülő előterjesztésben az szerepel, hogy a város további 6 millió forintot biztosít az alap részére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában