Helyi közélet

2024.02.08. 20:00

Összefogással tető van a fejük fölött

Félig lyukas tető alatt élt egy végtaghiányos szentesi férfi a családjával, a nehéz sorsú emberre felfigyelt Bertók Róbert, a városban jól ismert vállalkozó, sportszervező. Karácsonyi felhívása után sokan megmozdultak, most már legalább tető van a család feje felett.

Darók József

Megmozdultak az emberek, többen kezük munkájával segítettek. Fotó: DM

Egy őszi rendezvényemre jelentkezett takarító munkára a fiatalember, Szűrszabó Róbert, aki végtaghiányos, mégsem húzta ki magát a munka alól, teljes odaadással dolgozott

 – idézte fel első találkozásukat Bertók Róbert. 

Fotó: DM

Később azzal is szembesült, hogy milyen körülmények között lakik a fiatalember. A háza lakhatásra nem volt alkalmas, a teteje fóliával volt fedve, egy részén teljesen üresen állt a tető. 

Amikor ott jártam, szakadt az eső, eszembe jutott, hogy ez egy vályogház, amikor vizet kap, az tudjuk, mit jelent, és ez a ház fogalmam sincs, mióta kapta a vizet

 – mesélte a vállalkozó. Hárman élnek a Dózsa György utcai épületben, közülük csak a fiatalembernek van állása az önkormányzatnál. 

Kérdeztem tőle, hogy beáznak? Könnybe lábadó szemmel annyit mondott: nem! Ez volt az a pillanat, amikor megszületett bennem az elhatározás, hogy segítsek. Éppen azért, mert nem kérte a segítséget. Hogy ma egy város közepén ilyen körülmények között él valaki, ez hihetetlen!

 – adott hangot csodálkozásának Bertók Róbert.

Fotó: DM

Ahogy közeledtünk a karácsonyhoz, úgy éreztem, nem húzhatom tovább ezt a dolgot, és feltettem egy felhívást a közösségi oldalamon. Nagyon sokan jelezték, hogy segítenének. Megnézettem a tetőt egy áccsal, aki azt mondta, eszünkbe ne jusson cserepet rakni, mert nincs olyan állapotban sem a tetőszerkezet, sem a ház, hogy elbírja, ha megpakoljuk. Szerencsére sokan pénzbeli támogatást adtak, kisebb-nagyobb összegekben érkeztek az utalások az időközben megnyitott számlaszámra. Aztán már láttuk, meddig nyújtózkodhatunk 

– mesélte tovább a férfi. 

Egy békéscsabai cégtől kaptak tetőfedő anyagot, sikerült olcsón elintézni az ideszállítást is, mindenben jött a segítség. Bertók Robi testvére, és szakember ismerősei közül egy páran is vállaltak munkát a házon. Egy étteremből karácsonykor 10 személyes hústálat vittek ki a családnak, egy másik helyen minden napra meleg ételt kínálnak a férfinak, egy kerékpárbolt-tulajdonos is jótékonykodna. A szálak a szervezőnél futnak össze továbbra is, de számára az volt a fontos, hogy elindítson valamit az ügyben.

 Nem akarom az ő életét menedzselni, van saját családom, róluk kell gondoskodnom, viszont szerettem volna azt az alapvető feltételt, hogy legyen tető a fejük fölött. Abban van az ereje ennek az ügynek, hogy felhívjuk a figyelmet valakire, és általánosságban egy ilyen helyzetre. Sokunknak az a legnagyobb nyűgünk, hogy melyik műholdas csatornát nézzük, neki meg lehet, hogy amikor alszik, rászakad-e a mennyezet. Szerintem jobbá válhat bárkinek az élete attól, hogy odafigyelnek rá, mert ettől egy kicsit embernek érzi magát

 – fogalmazta meg Bertók Róbert.

Elárulta még, hogy az édesanyának is próbál munkát szerezni, így remélhetőleg tovább tudják gördíteni a sorsukat, legalábbis Róbertben egy dolgos embert ismert meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában