delmagyar.hu podcast

2024.02.18. 09:00

Rövidnadrágban ne menjen templomba!

Nem mindegy, hogy milyen öltözetben megy az ember templomba. Fontos, hogy elegánsan kell öltözni, és például a nőknek a térd alá érő szoknya ajánlott, a férfiak pedig jobban teszik, ha nem rövidnadrágban érkeznek a szentmisére.

Suki Zoltán

Ajánlott a szentmise előtt 5-10 perccel megérkezni. Archív fotó: Karnok Csaba

Vannak, akik ugyan hisznek Istenben, de nem gyakorolják a vallásukat. Ők azok, akik zavarban vannak, amikor mégis templomba kell menniük, mert nem tudják, hogy hogyan kell viselkedni. A Szeged Móravárosi Szent Kereszt Plébánia plébánosa lapunknak elmondta, hogy az egyik legfontosabb a templomhoz illő öltözék.

A férfiak, ha lehet ne rövidnadrágot viseljenek, és zárt bőrcipő legyen a lábukon. A mostanában divatos edzőcipő is elég megosztó, egy elegáns bőrcipőt javaslunk. A nőknek pedig a térd alá érő szoknya javasolt, és mellé a vállakat eltakaró felső, hiszen ilyenkor az Istennel találkozunk

 – tette hozzá Fazakas Attila.

A plébános szerint a pontos érkezés is fontos. Ajánlott a szentmise előtt 5-10 perccel megérkezni. Az is nagyon fontos, hogy senki se az ajtóban álljon meg, hanem – lehetőség szerint – az első padsorokban foglalják el a helyüket.

 A múlt század elején még úgy volt, hogy a padsorok egyik felén a nők, a másokon a férfiak ültek, de ez nálunk, katolikusoknál már nem így van. De zsidó testvéreinknél a mai napig ez a szokás

 – mondta Fazakas Attila.

Kiemelte, hogy a liturgia alatt nem szabad beszélgetni, a papra kell figyelni, és aktívan be kell kapcsolódni. Ilyenkor ki kell zárni mindent, és a Jóistenre koncentrálni.

Aki pedig nincs tisztában a szokásokkal, annak is akad segítség. Minden templomban vannak imakönyvek, amikben benne van a szentmise menete.

De ha ilyen nincs, a Google a jó barátunk. Mindenki zsebében ott az okostelefon, és nyugodtan k lehet guglizni akár a válaszokat is a liturgiára

 – adott jó tanácsot a plébános.

Természetesen előfordulhat, hogy valaki rosszul lesz a misén, ilyenkor megszakítják a szertartást, és ha kell mentőt hívnak a beteghez.

Azt szoktam mondani, hogy az ördög nem alszik, igyekszik megzavarni a liturgiát, de ezeken túl tudunk lépni, tudjuk kezelni az ilyen helyzeteket

 – nyugtatott meg mindenkit Fazakas atya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában