Negyela Zoltán: Az ilyen örökséget nem szabad elhanyagolni

2024.02.24. 07:00

Út menti kereszteket ment meg a plébános – Galéria

Gazdátlan de mégis értéket képviselő útmenti keresztek felújítására gyűjt Negyela Zoltán, Ruzsa plébánosa. A plébánia vállalta, hogy minden évben helyreállít egy ilyen keresztet. Idén a Borbás-kereszt van soron.

Arany T. János

Ruzsa legöregebb út menti keresztjét, a Borbás-keresztet újra kell alapozni, de amit lehet, megmentenek belőle – mondta Negyela Zoltán plébános. Fotó: Török János

Mindenkinek más miatt fontosak. Vannak akiknek személyes a kötődésük, számomra az épített örökséget, a vallásosságot jelenítik meg. És az ilyen örökséget nem szabad elhanyagolni

 – mondta Negyela Zoltán ruzsai plébános, aki eldöntötte, minden évben felújítanak egy-egy ilyen régi, út menti keresztet.

Hat darab kereszt

A plébános a helyi értéktárbizottság tagjaként támogatta a néhány évvel ezelőtti ötletet, hogy ezek a keresztek legyenek a helyi értéktár részei. Összegyűjtötték mind a hat darabot, feltérképezték, adatbázist készítettek róluk. Ebben szerepel a helyszín megjelölése, a történetük, amennyiben ismert és még a helyrajzi szám is, ahol megtalálhatók.

A millennium évében emeltette

A legöregebb kereszt amit idén szeretnének teljesen felújítani a település határában, Ruzsától nem messze, a Zákányszéki úton található. Erről a következőket írja Kristóné Fábián Ilona Ruzsa története és népélete című könyv Ruzsa község földrajzi nevei fejezetében: „Borbás-köröszt – A keresztet 1945 után ellopták, és csak az 1990-es évek elején került elő, az alapzatát is újra rendbe hozták.” A felirat már nehezen olvasható, ez áll rajta: 1896 – A millennium évében emeltette Borbás Pál és neje Pintér Teréz, alul: Felújította Szekszárdi Ferenc 1994.

A helyiek támogatása is kell

A településünkön és annak külterületén található keresztek folyamatosan mennek tönkre. Hozzátartoznak Ruzsa község örökségéhez, ezért fontosnak tartom a rendbehozatalukat. Az önkormányzat támogatja a kezdeményezést, tereprendezéssel járulnak hozzá. A plébánia vállalja, hogy minden évben rendbehoz egy keresztet. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, szükség van a helyiek segítségére. Aki teheti, legyen szíves pénzbeli adománnyal támogassa a települési örökségeink megóvását. Adományaikat munkanapokon 8 és 16 óra között a teleházba várjuk

 – kérte a plébános.

Másutt is fontosak

Mórahalmon tizenhárom ilyen kereszt található, ezek tavaly óta a Mórahalmi Települési Értéktár részei. Az Alsótanya Kulturális, Művelődési és Turisztikai Közhasznú Egyesületet évek óta dolgozik a keresztek felújításán. Bordány főútján, a Kossuth utcában a 108. alatt Butty Bertold úgy építette meg a kerítését hogy az út szélén, de az ő telkén álló régi keresztnek helyet csinált, környékét megszépítette, virágládával díszítette. Azt mondta, ezeket tiszteletből állították, nem hagyhatta, hogy tovább pusztuljon.

Mit mondanak a lexikonok?

A Magyar Néprajzi Lexikon meghatározása szerint az útmenti keresztek mindazok a szabadtéri keresztek, vagy annak nevezett vallásos jelképek, esetleg szoborcsoportok, amelyeket nem az egyház liturgikus cselekményeinek színterén emeltek. A Magyar Katolikus Lexikon pedig azt írja, hogy az útmenti kereszt szerepe a napi gyakorlatban a tájékozódás segítése földrajzi tájegységek végének, kezdetének jelzésével. Átvitt értelemben szolgálja a lelki eligazodást, figyelmeztet a határok (kezdet és vég, magasság és mélység) jelentőségének felismerésében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában