Szegedi hírek

2024.02.15. 20:00

Varga Endre professzor kapja a fődíjat

A Szegedért Alapítvány fődíját idén Varga Endre traumatológus professzor veheti át a március 9-i gálán. A kuratóriumi díjakkal Szűcsné Kolonics Erika közművelődési szakembert, Tamás Gábor biológust és Németh György fotóművészt tüntetik ki.

Koós Kata

A professzor az orvosegyetem elvégzése óta a szegedi Traumatológiai Klinikán dolgozik. Archív fotó: Török János

A Szegedért Alapítvány 35 éve ismeri el a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, Szeged rangját növelő személyeket, és támogatja a város életét gazdagító kezdeményezések, események megvalósítását. Eddig 136 olyan szakmailag és emberileg kiemelkedő személyiség kapta meg az alapítvány fődíját, valamint tudományos, művészeti és társadalmi-állampolgári díjait, akik elnyerték a város civil közösségének elismerését és megbecsülését.

Idén Varga Endre traumatológusnak ítélték a fődíjat – tájékoztatott az alapítvány közleményében. Méltatásában leírták, hogy a professzor az orvosegyetem elvégzése óta a szegedi Traumatológiai Klinikán dolgozik. Szakmai elkötelezettsége révén vált a Szegedi Traumatológiai Klinika a csontegyesítő műtéti technikákat tanító, nemzetközileg elismert AO oktatóközponttá. Kezdeményezésének köszönhető, hogy az életveszélyes állapotban lévő sérültek ellátási prioritását leíró ATLS protokollt Magyarországon is elsajátíthatják és alkalmazzák, ezzel jelentősen eredményesebbé válik a sürgősségi ellátás. Sokoldalú, nyitott és barátságos emberként közismert, aki a műtőn kívül is odafigyel a környezetére, a nehéz sorsú emberekre. Kezdeményezésére került ki életmentő defibrillátor a város több pontjára. Szeged érdekében végzett, kiemelkedő színvonalú orvosszakmai munkáját, iskolateremtő tevékenységét és közösségépítő munkáját ismeri el a Szegedért Alapítvány a fődíjjal.

A Tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla díját Tamás Gábor biológus kapja.

A Művészeti Kuratórium Gregor József díjával Németh György fotóművészt tüntetik ki.

A Társadalmi-Állampolgári Kuratórium Debreczeni Pál díját Szűcsné Kolonics Erika közművelődési szakembernek ítélték.

Az alapítvány idén négy és fél millió forinttal támogatja a városi, értékteremtő kezdeményezések megvalósulását. A 35. díjátadó gálát most is az 1879-es szegedi nagyárvíz napjához kötődően március 9-én 19 órától tartják a Szegedi Nemzeti Színházban. Fellép a Budapest Bár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában