Márki-Zay Péter azt ígérte, az összes lámpatest lecserélik, de nem jött össze a közbeszerzés

2024.03.03. 18:10

A 7000-ből 1200 közterületi fényforrás újulhat meg Vásárhelyen

Nem jött be Márki-Zay Péter 2022 őszén tett ígérete a város teljes közvilágítási korszerűsítésével kapcsolatban. Most 1300 közterületi lámpatest vételére írt ki közbeszerzést az önkormányzat. Vásárhelyen 1200 lámpatest cseréjét tervezik.

Kovács Erika

A Szent István téren nagy szükség lenne a korszerűsítésre. Fotó: Kovács Erika

Márki-Zay Péter polgármester 2022 novemberében Lőkösné Nagy Sarolta képviselő lakossági fórumán a közvilágítási rendszer karbantartásával kapcsolatban bejelentette, hogy nem teljesítés miatt szerződést bontanak az MVM Zrt.-vel. 

Nem volt vonzó a konstrukció senkinek

A polgármester szerint hiába fizet a város évi 37 millió forintot a közvilágítás karbantartásáért, ha a hibákat, a zrt., arra hivatkozva, hogy nincs alkatrész, nem javítja ki. Akkor úgy fogalmazott, „a szerződést nem teljesítés miatt felmondjuk, és most kiírunk egy teljesen új közbeszerzést, ami arról szól, hogy a pályázat nyertese cserélje ki az összes lámpát.” Hozzátette, reméli, egy év múlva világosabb lesz Vásárhelyen, és kevesebbe kerül a közvilágítás. Csakhogy erre a konstrukcióra, amit a Márki-Zay Péter vezette önkormányzat kitalált, nem volt komoly jelentkező, így az ígéret nem jött össze.

A potenciális érdeklődők közül többen kifogásolták, hogy a körülbelül 1,3 milliárd forintos, a jelentkezők által finanszírozandó projektre szűk a határidő, a kamatok pedig magasak. Az a cég, amely korábban a legjobb ajánlatot adta, sajnos jelezte, hogy az akkori számaival nem kapott 8 százalékos kamatot a bankoktól. A magas kamatok miatt mástól sem jöttek ajánlatok 

– mondta Márki-Zay Péter az Időben című műsorban.

A taxisokkal mérették fel, hol van a legsötétebb

Most új konstrukciót hirdettek meg.

A város közvilágításának 7000 lámpatestéből 1200-at fogunk lecserélni. A taxisok segítettek felmérni, hogy melyek azok az utcák, ahol a legnagyobb szükség van a helyzet javítására. Erre mindegy 200 millió forint saját forrást biztosítunk

 – mondta Márki-Zay Péter a műsorban.

A város közbeszerzési ajánlattételi felhívása 2024. február 26-án jelent meg 1300 közvilágítási lámpatest beszerzésére, nettó 84 millió forintos keretösszeggel. A nyertes ajánlattevőnek a szerződéskötéstől számítva 35 napja lesz, hogy a lámpatesteket leszállítsa. A pályázat benyújtási határideje március 8., 14 óra.

Van, ahol hónapok óta nem ég a lámpa

Hódmezővásárhelyen a régi lámpatestek több helyen is felmondták a szolgálatot. A Szent István téren például a zebránál alig lehet észrevenni a gyalogosokat. A zsinagógánál pedig négy lámpatest hónapok óta nem világít.

Világítanak viszont még mindig a karácsonyi fények. Más településeken már a húsvéti dekorációkat helyezik ki, Vásárhelyen még karácsony van. Az önkormányzat erről azt az érdekes magyarázatot adta a város internetes portáljának, hogy a leszedésükkel meg kívánták várni, hogy az MVM a Városház utcában megjavítsa a közvilágítást. Március 1-jén már le akarták szerelni, de akkor meg esett az eső.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában