Bátyai Edina: mondhatnék olyat, hogy hűtlen lettem, mert Szeged is hűtlen lett hozzám

2024.03.05. 12:18

A bajai halászlevet népszerűsíti a szegedi Bátyai Edina

A hétvégén a bajai városháza dísztermében átvették megbízólevelüket azok, akik vállalták, hogy a jövőben nagykövetként, illetve követként munkálkodnak a bajai halászlé élő hagyományának fenntartásán, népszerűsítésén. A bajai halászlé követe lett a szegedi Bátyai Edina is, a Szegedi Szabadtéri Játékok egykori igazgatója. A történetben feltűnik Bajnai Gordon, Magyarország korábbi miniszterelnöke is.

Arany T. János

Ennek lett a követe a szegedi Bátyai Edina kulturális szakember. Ez egy klasszikus bajai típusú halászlé a bezdáni Pikec csárdából. Fotó: Török János

Mondhatnék olyat, hogy hűtlen lettem, mert Szeged is hűtlen lett hozzám, vagy azt, hogy Szegeden a szegedit, Baján a bajait szeretem. Az biztos, hogy számomra Baja ott van Magyarország első öt legjobb helye közt

 – kezdte Bátyai Edina. A Szegedi Szabadtéri Játékok egykori igazgatóját, aki közel 10 éven át szervezte a rendezvényt, 2012-ben mozdították el a posztjáról, miután helyi jobboldali képviselők kritizálták, hogy engedélyt adott egy olyan kiállítás megrendezéséhez, melyen egy installáció fekáliát formázott.

Fotó: DM

Az egykori igazgató a hétvégén a bajai városháza dísztermében átvette a bajai halászlé követe címet. A bajai halászlé nagykövete, illetve követe címet összesen több mint hatvanan, közéleti szereplők, gasztronómiai szakemberek és lokálpatrióták kapták meg. Arról érdeklődtünk, hogy szegediként hogyan sikerült megkapnia ezt az elismerést és miért fogadta el azt. Bátyai azt mondta, rendszeres látogatója a Bajai Halfőző Fesztiválnak a bajai származású Bajnai Gordon, Magyarország korábbi miniszterelnökének VIP-teraszán.

Fotó: DM


Azt is megtudtuk, Bátyai Edina már jóval korábban, 2007-ben "hűtlen lett" a szegedi halászléhez. Akkor kezdett el szegedi koordinátorként dolgozni Péccsel közösen az Európa kulturális fővárosa projekten. A pályázatban Szeged mint Pécs kiemelt partnervárosa szerepelt. A pécsi delegációval a szegediek rendszeresen Baján találkoztak, ahol a Sugovica-part összes halászcsárdájának összes halászlevét végigkóstolták.

Fotó: DM

Baja megtalált engem ezzel a felkéréssel, ami egy társadalmi szerepvállalás, egy örökös cím, amit örömmel vállaltam. De nem leszek hűtlen a szegedi halászléhez. Imádom mindkettőt és mindkettőt meg tudom főzni, jártas vagyok a konyhában 

– tette hozzá Bátyai, aki jelenleg a budapesti XV. kerületi önkormányzat Csokonai Kulturális Központ és Kommunikációs Közhasznú Nonprofit Kft. közművelődési ügyvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában