Nagy István: az öntözés közérdek, a biztonságos élelmiszerellátás alapja

2024.03.05. 15:23

A kormány idén is átvállalja a mezőgazdasági vízszolgáltatás anyagi terheit

A kormány teljes mértékben mentesíti idén is a gazdálkodókat az állami tulajdonú vízi-létesítményeken keresztül történő mezőgazdasági vízszolgáltatás díja alól. Az agrárminiszter bejelentését üdvözlik a térségbeli gazdák, mivel már mutatkoznak az aszály jelei.

Kovács Erika

A lienárokat lehet, hogy 1-2 héten belül már sok helyen be kell indítani. Térségünkben kevés csapadék hullott idén. Archív fotó: Karnok Csaba

A gazdálkodók örülnek a hírnek, különösen azért, mert várhatóan 2024-ben is intenzív öntözésre lesz szükség. A szentesi térségben az év első hónapjában mindössze 20 milliméter körüli csapadék hullott.

Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, az öntözés közérdek, a biztonságos élelmiszerellátás alapja. A kormányzat éppen ezért minden segítséget megad a gazdáknak, hogy alkalmazkodhassanak a klímaváltozás jelentette kihívásokhoz.

A kormány – a tavalyi esztendőhöz hasonlóan – idén is átvállalja a mezőgazdasági vízszolgáltatás anyagi terheit. A vízszolgáltatási díj az állami tulajdonú vízilétesítmények révén biztosított, akár közbenső szolgáltatókon keresztül, vizek felhasználásához kapcsolódik, így a kedvezmény azon termelők számára érhető el, akik állami mezőgazdasági vízszolgáltató közreműködésével felszíni vízből, azaz valamely folyóból vagy csatornából kapják az öntözéshez szükséges vizet

 – mondta a videóban Nagy István.

Fotó: DM

A miniszter kifejtette, az agrártárca kiemelt figyelmet fordít az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére. A cél az, hogy 2030-ra az öntözött területek nagysága megközelítse a 350 ezer hektárt.

Úgy értelmezzük, hogy a segítség hasonló lesz, mint tavaly, vagyis a vízjogi engedéllyel rendelkező területeinken mentesülünk az alap- és a változódíj megfizetése alól. Üdvözöljük ezt a kormányzati lépést, annál is inkább, mert már most mutatkoznak az újabb aszály előjelei 

– mondta megkeresésünkre Kovács György, szentesi Árpád-Agrár Zrt.  állattenyésztési és növénytermesztési igazgatója. Megjegyezte, míg az ország bizonyos területein belvízről beszélnek, Szentesen és környékén az év első két hónapjában csak 18 milliméter csapadék hullott.

Az olyan gazdálkodóknak, akik nem közvetlenül vízügyi társaságtól veszik a vizet, hanem közvetítőn keresztül, mint például a Kinizsi is, ott valamennyi vízdíjat lehet, hogy fizetni kell, de még nem tudjuk mennyit. Tavaly ilyenkor a víztársaságtól megkaptuk a 2023-as, kissé elrugaszkodott díjszabást. Ha azokkal számoltunk, akkor tavaly körülbelül 100-150 millió forintot kellett volna fizetnünk, de a minisztérium rendelkezése miatt, gyakorlatilag nem fizettünk semmit a vízért, az energia és a munkabér költség terhelt minket

 – mondta Tímár Imre, a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Zrt. vezérigazgatója. Meglátása szerint az elmúlt évhez hasonlóan, idén is márciusban kezdik majd az öntözést.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában