Szegedi hírek

2024.03.15. 07:00

A szabadságharc elbukott, a forradalom győzött

Milyen előzmények vezettek az 1848/49-es forradalom és szabadságharchoz? Milyen szerepe volt Szegednek és a legendás fehértollasoknak az eseményekben? Hogyan kerülhetett női katona a szőregi csatába? Hogyan győzhetett a forradalom, ha a szabadságharc elbukott? Többek között ezekre a kérdésekre adott választ lapunknak közelgő nemzeti ünnepünk alkalmából Miklós Péter eszmetörténész.

Delmagyar.hu

Fotó: Török János

A nemzetek nagy kalendáriomában, amelyet közönségesen világtörténelemnek neveznek (....) a legszentebb és legtisztább ünnepe a magyarnak van, ezen a tavaszelői napon, (...) amely nap egy szakadó záporos szerdára esett 1848-ban

– így kezdte hajdani újságíró kollégánk éppen száz évvel ezelőtt március 15-i nemzeti ünnepünkre írt vezércikkét.

Ellentétek

De milyen előzmények vezettek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kirobbanásához? Miklós Péter eszmetörténész, címzetes professzor adott választ lapunknak a kérdésre.

Kifejtette, hogy a 19. század legnagyobb ellentmondása a rendi és a polgári társadalom ütközése volt.

– 1848 előtt Magyarországon a népesség néhány százalékára kiterjedő nemesi réteg adómentességet élvezett. Ezzel szemben a vidéki emberek jelentős része jobbágysorban élt, azaz napi munkával tartoztak a földesuruknak vagy uralkodói birtok esetében a kamarának. A nemesi birtokok elidegeníthetetlenek voltak, hitellel nem terhelhetők. Ez sok esetben azt eredményezte, hogy a középnemesi családok ugyan komoly vagyonnal rendelkeztek, mégis megélhetési problémáik voltak, mert a rossz termés vagy az elmaradt modernizáció számukra bevételkiesést jelentett – részletezte.

A reformkori nemesség célja az ország modernizációja volt, élükön Széchenyi Istvánnal.

Az eszmetörténész rámutatott, hogy a kiegyezéskor a forradalom eszméire építették az ország politikai életét. Archív fotó:
Az eszmetörténész rámutatott, hogy a kiegyezéskor a forradalom eszméire építették az ország politikai életét. 
Fotó: Gemes Sandor

– Széchenyi óvatos és mértékletes, alapvetően konzervatív, a bécsi udvarhoz hű politikai szereplő volt. Azt akarta, hogy szépen lassan áramoljon ki a jogegyenlőség előbb a polgárságra, később a vidéki népességre. Ezzel szemben volt egy türelmetlenebb középnemesi réteg Kossuth Lajos vezetésével, akik a jobbágyság azonnali eltörlését, a törvény előtti egyenlőséget, a sajtószabadság azonnali megvalósulását sürgették, tehát mindazt, ami az 1848-as politikai program lett – magyarázta Miklós Péter.

Futótűz

1848 elején kitört a párizsi forradalom, megtörtént a trónfosztás. Februárban és márciusban Európa-szerte futótűzként, Prágában, Milánóban, Bécsben, Krakkóban, majd Pesten is kitört a nemzeti önállóságvágy jegyében a forradalom.

A követelések között megtalálható volt Magyarország közigazgatási egyesítése, Erdély és a Határőrvidék visszacsatolása. Megfogalmazták, hogy a törvény előtt legyen mindenki egyenlő, hogy a jobbágyság eltörlendő, hogy hozzák létre a nemzetőrséget, sőt radikálisabb törekvések is hangot kaptak, például, hogy a katolikus egyház államvallás jellegét töröljék el

 – fejtette ki az eszmetörténész.

Azzal folytatta, hogy az ország sajátos átalakulása nagyon hirtelen következett be. 1848. április 11-én az utolsó rendi országgyűlés elfogadta az áprilisi törvényeket, amelyek hatására népképviseleti rendszert vezettek be az országgyűlés alsó házában. Azonban hazánkat még egy fontos kérdés feszítette, amely választ sürgetett. Mégpedig a nemzetiségek ügye.

– Az ország lakosságának az 1840-es évek elején Horvátország nélkül is csak kevesebb mint a fele volt magyar. Románok, szlovákok, németek és szerbek tíz és húsz százalék közötti arányban voltak jelen a történelmi Magyarországon. 1844-től az államnyelv a magyar volt, és az etnikai kisebbségeknek igényük volt arra, hogy a saját nyelvükön oktatásuk, vallási és közigazgatásai autonómiájuk legyen. Ez konfliktusokat eredményezett – fejtette ki Miklós Péter.

Fehértollasok

A forradalom híre 1848. március 17-én érkezett el Szegedre. Nagyon hamar megindult a nemzetőrség, később a honvédség megszervezése. Májusban a kormány elrendelte tíz honvédzászlóalj felállítását, Szegedet a 3. honvédzászlóalj alakulási központjának jelölték ki. Mindössze egy hónap alatt összejött az 1200 fős zászlóalj, amelynek parancsnokául Damjanich Jánost nevezték ki. A sapkájukra fehér kakastollat tűztek, ezért csak fehértollasokként emlegették őket. A szabadságharc egyik legvitézebb alakulataként őrzi őket a történeti emlékezet.

– Elsősorban az úgynevezett római sáncok nevű vidéken és Szenttamás közelében harcoltak a szerbekkel – fűzte hozzá az eszmetörténész.

Szeptemberben a horvát hadsereg betört Magyarországra Jellasics vezetésével. Kossuth Lajos alföldi toborzókörútra indult. Október 4-én érkezett Szegedre, sokezres sorfal várta a mai József Attila sugárúton, az akkori vásárhelyi úton. Ekkor hangzott el „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” kezdetű, legendás beszéde, amelynek hatására rengetegen csatlakoztak a honvédsereghez.

Egyenlőtlen felek

Októberben V. Ferdinánd király berekesztette a magyar országgyűlést, amely törésvonalat eredményezett a kormányon belül. A mérsékeltek, mint például Batthyány Lajos, Eötvös József és Deák Ferenc is kiléptek a kormányból, így a függetlenségi irányzat sokkal erőteljesebben fölértékelődött.

– Ennek lett a következménye 1849. április 14-én Debrecenben a függetlenségi nyilatkozat, ami a Habsburg-ház trónfosztását és Magyarország függetlenségét deklarálta – közölte a címzetes professzor.

A függetlenségi nyilatkozat következtében megindult az orosz támadás Magyarország ellen. 1833-ban született ugyanis egy megállapodás az osztrák és az orosz uralkodó között, amely szerint, ha trónfosztás történne, akkor kölcsönösen beavatkoznak egymásért. Így II. Miklós orosz cár erre a szerződésre alapozva vetette be a jórészt Lengyelországban állomásozott orosz haderőt, akik az osztrákokkal együtt két tűz közé kerítették a magyar függetlenségi haderőt. Hamar fölszámolták a szabadságharcot, aminek utolsó pillanatai Szegeden zajlottak.

Részben a városháza és a hivatali központ adott otthont a kormány üléseinek, itt zajlott nagyjából három hétig a törvényhozás. 1849. július 28-án olyan jelentős törvényeket fogadtak itt el, mint például a nemzetiségi törvény, amely garantálta a nemzetiségeknek az oktatásban, a felekezeti életben, a közigazgatásban való szabad nyelvhasználatot

 – részletezte Miklós Péter.

Szőregi csata

A szabadságharc egyik utolsó fontos ütközete az augusztus 5-i, szőregi csata volt, amelyet Haynau vezényelt, aki később a megtorlásoknak, illetve Magyarország meghatalmazott biztosaként az ország újjászervezésének az egyik főszereplője lett. Lényeges előzmény volt, hogy július 28-án felrobbant az újszegedi lőszerraktár, amelynek következtében több ember életét vesztette, és a magyar lőszerellátás gyakorlatilag megszűnt. A szőregi csatában Dembinszky vezetésével számos hős katona vesztette életét. Érdekességként megemlítette Miklós Péter, hogy nők is harcoltak a csatában, például Szalóky Zsuzsanna honvéd ott veszítette életét tiszti rangban.

– Hivatalosan nők nem szolgálhattak a haderőben, ezért férfinéven tudunk néhányról, akik tiszti rangban is szolgáltak – mondta.

Szervezettségben és utánpótlásban is előnyben voltak az osztrákok és az oroszok. Ekkor már Szegedről távozott a kormány, jelentős részük külföldre, maga Kossuth is.

Augusztus 11-én véget ért a szabadságharc a világosi fegyverletétellel, ahol a magyar felek jelképesen nem a Habsburgok, hanem az oroszok előtt tették le a fegyvert. Az 1848 decemberében trónra lépett fiatal Ferenc József példátlan terrorral torolta meg a szabadságharcot.

Bukás és győzelem

Miklós Péter összegzésképpen úgy fogalmazott, hogy a szabadságharc elbukott, de a forradalom győzött.

Hiszen az áprilisi törvények életben maradtak. Noha neoabszolutizmus következett Magyarországon, de 1867-ben a kiegyezéskor erre az alapra építették az ország politikai életét. A jobbágyság eltörlése, a törvény előtti egyenlőség, a polgárosodás és az állam gazdasági, társadalmi, politikai modernizációjának keretrendszere megteremtődött. Néhány évtized alatt európai szintű közlekedésben, árucserében, fejlődésben, városképben lehetett része Magyarország jelentős részének. Az 1867 utáni időszak, amit boldog békeidőknek és a modern magyar történelem aranykorának nevezünk, kifejezetten az 1848-as áprilisi törvényekre, és arra a politikai programra épült, amelyet a konzervatívok, mint Széchenyi, a centralisták, mint Eötvös, és a nemzeti függetlenségi liberálisok, mint Kossuth együttműködése teremtett meg

 – összegzett Miklós Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában