Tihanytól Pannonhalmáig tart majd a külső és belső utazás

2024.03.01. 14:00

Apákat fiukkal, anyákat lányukkal hívják zarándoklatra

Az apa-fia és anya-lánya kapcsolat elmélyítésére hirdetett zarándoklatot a Szeged-Csanádi Egyázmegye Paszorális Helynökségének CsaládKözPontja. A generációkat a közös beszélgetések, az imák és a több mint száz kilométeres vándorlás közös élménye és erőfeszítése hozza közelebb egymáshoz.

Koós Kata

Piros Adorján és Bella Katalin, az egyházmegye Pasztorális Helynöksége CsaládKözPontjának munkatársai a zarándoklat főszervezői. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

– A CsaládKözPont küldetésében fontos, hogy legyenek külön programok a férfiak és a nők számára. Ezért indítottuk útjára a női esteket (Nőies Teket) és a férfikört. Majd felmerült az igény a résztvevőkben, hogy milyen jó lenne olyan program is, ahol apák a fiaikkal, anyák a lányaikkal lehetnek – mondta el lapunknak Piros Adorján, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontjának munkatársa, hogy mi motiválta a különleges, Tihanytól Pannonhalmáig tartó, egyhetes zarándoklatok meghirdetését.

– A Pasztorális Helynökség missziója, hogy Istennel, önmagunkkal, embertársainkkal építsük a kapcsolatot, erre egy zarándoklat nagyon alkalmas – tette hozzá kolléganője, Bella Katalin.

Az apa-fú zarándoklatot harmadik, az anya-lánya utat első alkalommal szervezik meg. Anyák és lányaik június 29-én, apák és fiaik augusztus 11-én indulnak majd. A táv összesen 112 kilométer, a nagymúltú zarándokút bencés monostorokat köt össze Bakonybél érintésével, része az El-Caminónak is. Ennek ellenére az útnak csak egy része kitaposott, mégpedig a látható. A zarándoklat elsődleges célja ugyanis korántsem a puszta túrateljesítmény. A bakancs is kopik persze, de annál sokkal lényegesebb a zarándokok belső útja. 

– Van egy lelki, spirituális cél is. Az Istennel való találkozás, a hit elmélyítése, az önismeretben való fejlődés és mindezek által természetesen a szülő-gyermek kapcsolat megerősítése. Annyira felgyorsult az életünk, egész évben olyan kevés idő jut a minőségi együttlétre, a többgyerekes családoknál különösen. A zarándoklaton viszont egy teljes héten át a szülő minden figyelme a gyerek felé fordul – fejtette ki Bella Katalin. 

A zarándoklatvezetők a hét folyamán fakultatív feladatokkal is segítik majd a szülő-gyermek kapcsolat erősödését. 

A zarándoklatnak lesz egy imádságos része, ami az Isten-kapcsolatot erősíti. Miközben megyünk, lesznek csendszakaszok, amikor a zarándokok nem beszélgetnek, hanem befelé figyelhetnek, átadhatják magukat az Isten teremtette természet szépségeinek. Ugyanígy lesz kitüntetett ideje az apák-fiúk és anyák-lányok páros beszélgetésének, amelyhez témát is adunk. De lesznek olyan szakaszok is, amikor az apáknak, anyáknak szülőtársaikkal, a fiúknak-lányoknak gyermektársaikkal kell majd beszélgetniük

 – részletezte Piros Adorján, aki tavaly tízéves fiával vett részt a zarándoklaton, és azóta is gyakran emlegetik a felejthetetlen élményt. Elmondta, a szülő-szülő, gyermek-gyermek beszélgetések jó alkalmat teremtenek arra, hogy a felek felismerjék, hogy más is küzd hasonló problémákkal.

A zarándoklat részletei a pasztoralis.hu oldalon elérhetők. A résztvevők száma korlátozott, a jelentkezéseket március 21-éig várják a szervezők. A Szeged-Csanádi Egyházmegye területén élő jelentkezők költségének felét az egyházmegye magára vállalta, így az egyhetes zarándoklat két fő számára 60 ezer forintba kerül szállással, étkezéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában