Tihanytól Pannonhalmáig tart majd a külső és belső utazás

2024.03.01. 14:00

Apákat fiukkal, anyákat lányukkal hívják zarándoklatra

Az apa-fia és anya-lánya kapcsolat elmélyítésére hirdetett zarándoklatot a Szeged-Csanádi Egyázmegye Paszorális Helynökségének CsaládKözPontja. A generációkat a közös beszélgetések, az imák és a több mint száz kilométeres vándorlás közös élménye és erőfeszítése hozza közelebb egymáshoz.

Koós Kata

Piros Adorján és Bella Katalin, az egyházmegye Pasztorális Helynöksége CsaládKözPontjának munkatársai a zarándoklat főszervezői. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

– A CsaládKözPont küldetésében fontos, hogy legyenek külön programok a férfiak és a nők számára. Ezért indítottuk útjára a női esteket (Nőies Teket) és a férfikört. Majd felmerült az igény a résztvevőkben, hogy milyen jó lenne olyan program is, ahol apák a fiaikkal, anyák a lányaikkal lehetnek – mondta el lapunknak Piros Adorján, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontjának munkatársa, hogy mi motiválta a különleges, Tihanytól Pannonhalmáig tartó, egyhetes zarándoklatok meghirdetését.

– A Pasztorális Helynökség missziója, hogy Istennel, önmagunkkal, embertársainkkal építsük a kapcsolatot, erre egy zarándoklat nagyon alkalmas – tette hozzá kolléganője, Bella Katalin.

Az apa-fú zarándoklatot harmadik, az anya-lánya utat első alkalommal szervezik meg. Anyák és lányaik június 29-én, apák és fiaik augusztus 11-én indulnak majd. A táv összesen 112 kilométer, a nagymúltú zarándokút bencés monostorokat köt össze Bakonybél érintésével, része az El-Caminónak is. Ennek ellenére az útnak csak egy része kitaposott, mégpedig a látható. A zarándoklat elsődleges célja ugyanis korántsem a puszta túrateljesítmény. A bakancs is kopik persze, de annál sokkal lényegesebb a zarándokok belső útja. 

– Van egy lelki, spirituális cél is. Az Istennel való találkozás, a hit elmélyítése, az önismeretben való fejlődés és mindezek által természetesen a szülő-gyermek kapcsolat megerősítése. Annyira felgyorsult az életünk, egész évben olyan kevés idő jut a minőségi együttlétre, a többgyerekes családoknál különösen. A zarándoklaton viszont egy teljes héten át a szülő minden figyelme a gyerek felé fordul – fejtette ki Bella Katalin. 

A zarándoklatvezetők a hét folyamán fakultatív feladatokkal is segítik majd a szülő-gyermek kapcsolat erősödését. 

A zarándoklatnak lesz egy imádságos része, ami az Isten-kapcsolatot erősíti. Miközben megyünk, lesznek csendszakaszok, amikor a zarándokok nem beszélgetnek, hanem befelé figyelhetnek, átadhatják magukat az Isten teremtette természet szépségeinek. Ugyanígy lesz kitüntetett ideje az apák-fiúk és anyák-lányok páros beszélgetésének, amelyhez témát is adunk. De lesznek olyan szakaszok is, amikor az apáknak, anyáknak szülőtársaikkal, a fiúknak-lányoknak gyermektársaikkal kell majd beszélgetniük

 – részletezte Piros Adorján, aki tavaly tízéves fiával vett részt a zarándoklaton, és azóta is gyakran emlegetik a felejthetetlen élményt. Elmondta, a szülő-szülő, gyermek-gyermek beszélgetések jó alkalmat teremtenek arra, hogy a felek felismerjék, hogy más is küzd hasonló problémákkal.

A zarándoklat részletei a pasztoralis.hu oldalon elérhetők. A résztvevők száma korlátozott, a jelentkezéseket március 21-éig várják a szervezők. A Szeged-Csanádi Egyházmegye területén élő jelentkezők költségének felét az egyházmegye magára vállalta, így az egyhetes zarándoklat két fő számára 60 ezer forintba kerül szállással, étkezéssel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában