Helyi közélet

2024.03.12. 17:30

Kiállítóközpont lesz a Ford-fal épülete (Galéria+Videó)

Abban a makói épületben, amely az úgynevezett Ford-falról nevezetes, hamarosan megnyílik a Galamb József Kiállítóközpont. A veteránjármű-kedvelők helyi egyesülete az ingatlant rendbe hozta és benne korabeli autószerelő-műhelyt, illetve régi autókat, motorokat bemutató tárlatot rendezett be a város neves szülöttének tiszteletére.

Szabó Imre

A régi autók, motorok minden bizonnyal sok érdeklődőt vonzanak majd. Fotó: Szabó Imre

A Deák Ferenc és a Vásárhelyi utca sarkán épületet, amelyben a kiállítóközpont hamarosan megnyílik, a legtöbben a Ford-falról ismerik: mivel annak idején – Galamb József itthon maradt testvérei jóvoltából – itt nyílt meg 1921-ben az ország első Ford-autókereskedése, homlokzatán sokáig megmaradtak a régi reklámok. Ez utóbbiakat a közelmúltban restaurálták. Az egykori lerakat és szerelőműhely épületegyüttesében az államosítást követően egy szövőipari szövetkezet, majd egy hasonló profilú cég működött.

 Ezt az egyesület 2021 óta szerette volna megszerezni, hogy a város jeles szülöttjének, Galamb Józsefnek, az évszázad autójává választott Ford T-modell konstruktőrének méltó emléket állíthasson

 – mondta Szilágyi László, a Maros-parti Veteránjárműveket Kedvelők Sportegyesületének elnöke. Ez végül állami segítséggel sikerült. Megkezdhették a felújítást, átalakítást is, ami jelenleg a végéhez közeledik. A Galamb József Kiállítóterem március 22-én, pénteken délután 2-kor nyílik meg.

 Lényegében helyreállítottuk az egykori, száz évvel ezelőtti műhelyt, ahová korabeli járműveket is szereztünk. Eddig van négy Ford T-modellünk, egy működőképes vázunk és hamarosan hozunk egy Fordson traktort is 

– mondta büszkén.

Ugyancsak itt mutatják be tablókon a Ford T-modell történetét és azokat a magyar szakembereket, akik az autógyártásban nemzetközi hírnevet szereztek, illetve a csarnok nagyobbik felében régi hazai és külföldi motorokat állítottak ki. Ez utóbbiakat veteránjármű-kedvelők adták kölcsön. A fedett udvaron korabeli mezőgazdasági gépeket és veterán járműveket mutatnak be, a Deák Ferenc utca felől nyíló terem pedig retróhangulatot idéz majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában