Szegedi hírek

2024.03.16. 14:45

Kivitték a matekot az utcára

A Széchenyi téren bizonyította Kávássyné Molnár Emese, Puszamérgesen tanító pedagógus tanítványaival, hogy a matematikának igenis létezik vidám oldala. A tanárnő és diákjai a matematika világnapjának ünnepe apropóján vittek logikai és kombinatorikai játékokat az utcára.

Koós Kata

Matematikai fejtörőkkel, szorobánokkal és Hanoi tornyaival várták a járókelőket. Fotó: Karnok Csaba

A Bolyai János Matematikai Társulat hirdette meg idén is a március 14-i nemzetközi Pí-nap, más néven a matematika világnapja alkalmából a Matek az Utcán rendezvénysorozatot. Budapesten két helyszínen, továbbá négy vidéki városban vonták be az utca emberét érdekes matematikai tevékenységekbe szombaton.

Fotó: Karnok Csaba

Vármegyénkben Kávássyné Molnár Emese, a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola, Óvoda-Bölcsőde pusztamérgesi telephelyének pedagógusa csatlakozott tanítványaival a programsorozathoz. A matematika tanárnő féltucatnyi lelkes diákkal települt ki a szegedi Széchenyi térre. Az asztalokat a Szent-Györgyi Albert Agórától kapták.

 A gyerekek problémamegoldó képességét fejleszti a matematika, és ezeken a játékokon keresztül észre sem veszik, hogy az agytekervényeik beindulnak. Lehet hallani, ahogy pattogzik le a rozsda

 – mondta el lapunknak mosolyogva Kávássyné Molnár Emese, akiről sugárzott, hogy tantárgya iránti szenvedélyét talán csak pedagógiai elhivatottsága múlja felül. Hangsúlyozta, tudja azt, hogy sokan ódzkodnak a matematikától, igazi mumusként tekintenek erre a tudományterületre, de ő éppen ezeket a falakat szeretné lebontani.

Fotó: Karnok Csaba

A játékokon keresztül kedvet és sikerélményt adok a gyerekeknek. Azt gondolom, hogy valamelyik intelligencia területen minden gyerek tehetséges. Sikerélményhez kell juttatni őket, nem szabad hagyni, hogy úgy könyveljék el magukat, hogy semmiben sem jók

 – emelte ki a pedagógus, aki csaknem húsz éve tanít már matematikát, tíz éve Pusztamérgesen, ahol idén matek szakkört is indított.

Fotó: Karnok Csaba

Korántsem kellett lasszóval fogni a diákokat. Az ötödikes Négyökrű Mária elmondta, hogy a szorobán a kedvence, osztálytársa, Asperján Ákos a törtekkel szeret leginkább foglalkozni. Elmondták, hogy Mesi néni miatt járnak a szakkörbe, aki kedves és sok matekos játékot játszik velük.

Az asztaloknál szorobánnal számolhattak, kirakhatták Hanoi tornyait és poliuniverzumokat is a vállalkozó kedvű járókelők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában