200 millió forint jutott Csongrád-Csanád vármegyébe

2024.03.30. 14:00

Magyar falu program: 25 település nyert

Huszonöt Csongrád-Csanád vármegyei település nyert összesen majdnem 200 millió forintot a Magyar falu programban. A legutóbbi pályázaton épületfelújításra, játszóterek átalakítására, tanya-és falugondoki busz beszerzésére, temetőfejlesztésre és feladatellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére lehetett támogatást szerezni.

Imre Péter Géza

Mártély nyerte a legtöbb forrást a Magyar falu programban. Archív fotó: Kovács Erika

Országosan több mint ezer, vármegyénkben 25 kistelepülés nyert a Magyar falu program legutóbbi pályázatán, amelyen önkormányzati tulajdonú épületek felújítására, tanya- és falugindoki busz beszerzésére, kommunális eszközök vásárlására, játszóterek, óvodai játszóudvarok rekonstrukciójára, temetők felújítására, és önkormányzati feladatok ellátásához szükséges eszközök beszerzésére lehetett támogatást nyerni.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos korábban elmondta: országosan összesen több mint ezer kistelepülés nyert. Az önkormányzatok körben a legnépszerűbb az épületek felújítására szolgáló keret volt, erre 351-en pályáztak sikeresen összesen 5,5 milliárd forint értékben. Csongrád Csanád vármegyéből a 25 nyertes pályázatból 13 település (Árpádhalom, Baks, Balástya, Csengele, Deszk, Eperjes, Ferencszállás, Klárafalva, Kübekháza, Mártély, Nagytőke, Ópusztaszer és Öttömös) összesen 130 millió forintot nyert el erre a célra. Itt a települések jellemzően önkormányzati intézmények, óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők felújítására, bővítésére fordítják az elnyert támogatást. A legnagyobb összeget ebben a kategóriában Mártély nyerte, majdnem 50 millió forintot fordíthatnak az óvoda bővítésére. Öttömös körülbelül 21 millió forintot költhet el ingatlanfelújításra. A vármegyéből a harmadik legnagyobb összeget, 9,3 millió forintot Nagytőke nyerte el a pályázaton. A többi település 4 és 6 millió forint közötti összegeket kapott.

Kommunális eszközök beszerzésére négy település, Csanádpalota, Csanytelek, Tiszasziget és Tömörkény pályázott. A legtöbbet, majdnem 15 millió forintot Csanádpalota nyerte el, a másik három település körülbelül 5-5 millió forintot kapott. Gyopáros Alpár korábbi tájékoztatása szerint az önkormányzatok jellemzően a közterületek rendben tartására szolgáló eszközöket vásárolnak majd. Korábban ezeket a munkákat a közfoglalkoztatottak végezték, ám ők mostanra elhelyezkedtek a munkaerőpiacon, ezért gépesítenek az önkormányzatok.

Óvodaudvarok és közterületi játszóterek felújítására Derekegyház (4,6 millió forint), Pusztaszer (4,6 millió forint) és Üllés (4,1 millió forint) nyert forrást.

Temetőinfrastruktúra-fejlesztésre Dóc (4,6 millió forint), Felgyő (4,8 millió forint), és Zákányszék (6 millió forint) kapott támogatást. 

Az önkormányzati feladatellátást segítő eszközök beszerzésére Forráskút hatmillió, Szegvár pedig 4,6 millió forintot nyert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában